Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2019 » Березень » 7 » До 110-ої річниці від дня народження Яна Фітцке
15:10

До 110-ої річниці від дня народження Яна Фітцке

Закрити баннер

До 90-річчя Волинського краєзнавчого музею

Фотодокументальна виставка «Три роки у Волинському музеї»,
присвячена 110-ій річниці від дня народження Яна Фітцке

У Волинському краєзнавчому музеї до 90-річчя закладу започатковано виставковий проект «Музейники». У рамках проекту підготовлено фотодокументальну виставку «Три роки у Волинському музеї», яка розповідає про музеєзнавчу діяльність польського археолога, дослідника Волині Яна Фітцке (1909–1940).

Протягом трьох років праці у музеї Товариства приятелів наук у Луцьку (Волинському музеї) (1936–1939) спочатку на посаді археолога, пізніше головного хранителя Яну Фітцке вдалося реорганізувати роботу закладу, поставити її на наукову основу, вивести музей на провідне місце у східному регіоні тодішньої Польщі. Активно поповнювались музейні колекції, з’явилися численні наукові й популярні статті вченого, каталоги та описи музейних предметів.

Наукові інтереси вченого окрім археології стосувалися нумізматики, сфрагістики, археографії, етнографії, музеєзнавства. Він займався організацією музейної справи у Волинському воєводстві (опікувався колекціями музею князів Острозьких; збирав матеріали, пов'язані із перебуванням на Волині Ю. І. Крашевського; упорядкував нумізматичну колекцію Волинського музею; сприяв створенню регіональних музеїв у Дубно та Крем'янці.

Ян Фітцке мав своє бачення розвитку музеїв. Він розробив положення музеєзнавчої програми, яку втілював у життя, брав участь у дискусіях щодо місця і ролі музею в суспільстві.

Положення музеєзнавчої програми Яна Фітцке

  • Керівна роль музею Волинського товариства приятелів наук у Луцьку (головного музею): погодження планів роботи музейних закладів, визначення спеціалізації окремих музеїв з врахуванням інтересів всієї Волині та думки засновників; усунення зайвої конкуренції у зборі матеріалів, надання методичної допомоги.
  • Створення та функціонування у краї багатьох музейних осередків при наявності для цього наукових, фінансових, організаційних можливостей.
  • Пріоритет пам’яткоохоронної діяльності в роботі повітових музеїв. Праця з усіма видами пам’яток. Поповнення колекцій згідно спеціалізації. Предмети археології, яким загрожує зникнення чи департизація, та архівні збірки передаються у великі наукові центри.
  • Спеціалізація повітових музеїв. Врахування статусу і профілю музею при комплектуванні музейних колекцій.
  • Право головного музею воєводства вести збиральницьку роботу на всій його території, по можливості охопити всю історичну Волинь.
  • Співпраця в галузі музейного будівництва на Волині владних органів і громадських наукових та культурно-освітніх об’єднань (Польське краєзнавче товариство, Волинське товариство приятелів наук, ін.), навчальних закладів, провідних університетських центрів країни.
  • Орієнтація повітових музеїв («земельних») музеїв на історичні, етнографічні, природничо-географічні границі, а не на існуючі адміністративні.

Ян Фiтцке (злiва) i Юлiан Нeч на схiдцях вежi Луцького замку.1938 р.

Працюючи з серпня 1936 року на посаді археолога у Волинському музеї Ян Фітцке проводив регулярні розкопки на значній території Волинського воєводства. Найвагоміші дослідження і знахідки були зроблені в Луцьку (в районах Красне, Гнідава, Яровиця) – поселення культури лінійно-стрічкової кераміки; смт. Торчинімогильник стжижовської культури епохи бронзи; с. Піддубцях – кургани Х–ХІІ ст. з тілопокладними похованнями із супровідним матеріалом, м. Любомлі – давньоруське городище Х–ХІІІ ст.; с. Боратині та с. Шепелькургани епохи бронзи; у с. Дружкополі та с. Черську – поховання лужицької та тшинецької культур; у с. Берестяни – давньоруські кургани; здійснив також розвідки на поселеннях і городищах у м. Рожище, селах Кульчин, Коршів, Маркостав, Амбуків, Дерев'яне, Баїв, Линів, Білосток, Несвіч.

Ян Фітцке займався археологічними культурами різних історичних періодів. Він досліджував пам’ятки різних типів: стоянки, городища, поселення, курганні та ґрунтові поховання, крем’яні майстерні. Предметом його наукових інтересів були культури лінійно-стрічкової кераміки (Луцьк-Гнідава, Луцьк-Красне), волино-люблінськоі (Сьомаки, Амбуків, Городок), стжижовської (Усичі), східно-тшинецької (Черськ), кулястих амфор (Кутянка), залізного віку, давньоруського часу (Луцьк-Красне, Замок Любарта, Любомль, Піддубці, Берестяни та ін.). Було знайдено тисячі предметів старовини, відкрито, описано, досліджено багато пам’яток. Частина віднайдених матеріалів зберігається у Волинському краєзнавчому музеї, однак, більшість знахідок передавались до Державного археологічного музею (Pań-stwowy Muzeum Archeologiczny) у Варшаві.

Роботу молодого вченого перервала Друга Світова війна. У 1939 році Ян Фітцке був призваний до польської армії і разом зі своєю частиною потрапив у радянський полон, а далі – в табір у м. Козельськ на Смоленщині. Наприкінці квітня 1940 року Ян Фітцке заразом з іншими польськими офіцерами був розстріляний органами НКВС у Катинському лісі.

До волинезнавчої спадщини вченого звертаються нині археологи, музеєзнавці, краєзнавці. Ян Фітцке увічнений на пам’ятній таблиці Ягеллонського університету в Кракові. У 2009 році у Луцьку на будинку, де знаходився Волинський музей (нині вулиця Богдана Хмельницького), відкрито меморіальну дошку польському археологу, музейнику Яну Йозефу Фітцке (1909–1940).

Родина Я. Фiтцке у Волинському краєзнавчому музеї. Луцьк, 2008 р.

Євгенія Ковальчук,
кандидат історичних наук,
заступник директора з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 413 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz