Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2021 » Грудень » 8 » Діджиталізація волинських музейних скарбів
17:47

Діджиталізація волинських музейних скарбів

Закрити баннер

Питання оцифрування музейних фондів, як ніколи актуальне. Проте цей процес вимагає не лише часу, вміння, техніки, а й фінансування. Важливо, що в сучасних не простих умовах, музеї знаходять додаткове фінансування за рахунок грантів. Для того, щоб більше дізнатись про проєкт, Еспресо.Захід поспілкувався із Оксаною Важатко, директоркою Волинського краєзнавчого музею у Луцьку.

Пані Оксано, розкажіть про проєкт із оцифрування фондів ВКМ? Яка його мета, в рамках якого гранту він буде реалізований?

У липні 2021 року проєкт Волинського краєзнавчого музею «Диджіталізація музейних фондів» переміг у третьому конкурсі інфраструктурних грантів  за програмою House of Europe. Було подано майже 1400 заявок. До фінансування відібрали лише 24 проєкти з усієї України. Окрім музею, серед переможців були ще дві організації з Луцька - ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та ГО «Інклюзивні студії». Бюджет проекту становить майже 300 тис грн.

Реалізація проєкту «Діджиталізація музейних колекцій» сприятиме переходу нашої установи на новий рівень у виконанні базових завдань музейної установи. Йдеться про облік, вивчення, збереження, використання та популяризацію культурної спадщини. Коштом гранту планується створити інформаційну систему музею, яка включатиме облікові документи, переведені в електронну форму, та пов’язані з ними оцифровані предмети музейних колекцій. Буде автоматизовано та удосконалено процес обліку, що полегшить роботу як музейних співробітників різних відділів, так і науковців, дослідження яких базуються на музейних фондах. Діджиталізація сприятиме збереженню пам’яток та додатково застрахує суспільство від втрати культурних цінностей, які є загальносвітовим надбанням. Вдасться здійснити дублювання в електронній формі облікових документів та високоякісної фотофіксації самих предметів (зокрема, це допоможе під час реставрації предметів, створення репринтів). Особливу увагу заслуговує 3D-зйомка предметів, яка використовуватиметься в процесі реалізації гранту. Оцифрування також дає додаткові переваги під час організації проектів, здійснення постингу у соціальних мережах та на сайті музею, при використанні мультимедійних технологій у музейній експозиції,  підсилюючи інформативность та атрактивності.

Скільки часу триватиме проєкт, який обсяг матеріалів плануєте оцифрувати?

Проєкт має бути реалізований до 25 грудня 2021 року. Це в частині закупівлі техніки та програмного забезпечення. З 2022 року плануємо розпочати облік нових надходжень через електронну систему обліку. Другим етапом стане введення в базу та оцифрування музейних предметів, які вже зберігаються у наших фондах. А це майже 170 тис. предметів основного фонду, тобто тих, що належать до Державної частини Музейного фонду України,  та приблизно така ж кількість предметів науково-допоміжного фонду. Це набагато складніший процес. Адже мова йде не лише про механічне внесення даних, а про повну своєрідну інвентаризацію наших колекцій.  Інформація про кожен предмет перед тим, як бути внесеною в електронну базу, має бути проаналізована, критично оцінена, звірена з сучасними дослідженнями. Ми вже стикалися з ситуацією, коли атрибуція музейного предмету частково чи повністю не правильна. Ми говоримо про предмети, які надходили до колекцій музею 30, 40, 50 і більше років тому, коли науковці мали набагато менше джерел до пошуку інформації. Маючи набагато ширші можливості, ми маємо інформацію вивірити, доповнити перш ніж вносити в електронну базу. Тож процес повного оцифрування фондів затягнеться на роки.

Чи буде проєкт з оцифрування поштовхом до віртуальних екскурсій стінами ВКМ, чи можливо вже є такі екскурсії чи відеопроєкти?

Зараз на сайті музею ми виставляємо окремі музейні предмети і будемо це робити й надалі. Якщо ви слідкуєте за нашими сторінками у соцмережах та сайтом, то мали змогу бачити, що на сайті є закладка «віртуальний музей» з опціями «онлайн виставки» та «3D експонати». Саме там відвідувач може познайомитись з окремими виставками та експонатами нашого музею. Цією роботою зараз у нас займається Микола Юхимчук.

Чи це перша подібна ініціатива музею з оцифрування, чи вже було щось зроблено?

Якщо ми говоримо про введення системного обліку та оцифрування, то так, це перша спроба.

Хто входить до команди проєкту?

Проєкт підготували у 2019 році і подали на цю ж програму, але він тоді не пройшов відбору. Над написанням проєкту ми працювали разом з Людмилою Мірошниченко-Гусак, Світланою Чибирак, Ігорем Маркусом. В 2020 році Ігор Маркус допрацював проєкт і подав на новий конкурс. Від початку реалізації до проєкту долучилася бухгалтер Наталія Грицюк. Після встановлення техніки, налагодження  програми до роботи включиться відділ фондів на чолі з головним зберігачем Ольгою Корецькою.

Які цікаві експонати вже оцифровані і напевне здивують відвідувачів?

З того що було виставлено на сайті, великий інтерес викликав  дзвіночок «Lady Bell»  (Англія, ХІХ століття, бронза; кімнатний дзвіночок використовувався раніше для виклику прислуги)

Дзвіночок «Lady Bell», Англія, ХІХ століття, бронза. Кімнатний дзвіночок використовувався  для виклику покоївки та  для збору родини за столом. До ВКМ потрапив у 2005 році з Ягодинської митниці

Качинський скарб срібних речей давніх готів V ст. н. е.

Розкажіть, які цікаві виставки та заходи пропонуються відвідувачам в грудні 2021 року?

У грудні ми плануємо відкриття трьох нових виставок різдвяно-новорічної тематики у Волинському краєзнавчому музеї, Художньому музеї та Музеї волинської ікони. Слідкуйте за анонсами.

Тетяна Яцечко-Блаженко та Оксана Важатко

Переглядів: 1214 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 231 2 3 »
23 ogerNes  
I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

take a look also this page and give it a rating

https://perguntaspoderosas.blog.br/forums/users/chastitydickerma/ aviasales usa
http://ultfoms.ru/user/MaurineSena/ aviasales search for cheap air tickets
http://links.musicnotch.com/justinamalla can airlines pay you
http://ultfoms.ru/user/FlorMaselli4/ how fare
http://xn--9r2b13phzdq9r.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1103090 how to book avios

@avia

22 ogerNes  
It's appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

look also my page and give it a rating

http://ultfoms.ru/user/Leonore51D/ can aviasales work
http://ultfoms.ru/user/ValeriaLlanas8/ can air sales vacancies
http://ultfoms.ru/user/MariLemieux39/ can airlines charge your phone
https://affiliates.trustgdpa.com/warning-these-9-mistakes-will-destroy-your-how-to-airsales-for-free/ aviasales office
https://click4r.com/posts/g/15095645/10-unheard-of-ways-to-achieve-greater-aviasales-airlines can aviasales vk

@avia

21 ElenaVes  
Your information is very significant. Have a look at also my own site

https://zdravenportal.com/%D0%B4-%D1%80-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3 най добрите дерматолози в софия

dd=+

20 ogerNes  
Spot on with this write-up, I seriously believe that this site needs a great deal more attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the info!
take a look and this page and give it a rating

https://biowiki.clinomics.com/index.php/Nine_Most_Typical_Problems_With_Aviasales_Az how aviasales uzbekistan
https://noutaticontabile.ro/how-to-connect-at-a-glance/ how airlines make a payment
https://www.kino-ussr.ru/user/AidenChristman/ how aviasales youtube channel
http://xn--9r2b13phzdq9r.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1087918 how air sales train
https://academy.theunemployedceo.org/forums/users/eleanor94b/ how air sales work

@avia

19 SOLanedub  
Привет, дорогой читатель!

Было ли у вас опыт написания дипломной работы в крайне сжатые сроки? Это действительно требует огромной ответственности и трудоемкости, однако важно сохранять упорство и продолжать активно участвовать в учебном процессе, как я это делаю.
Для тех, кто умеет эффективно искать и анализировать информацию в интернете, это действительно помогает в процессе согласования и написания дипломной работы. Больше не нужно тратить время на посещение библиотек или организацию встреч с научным руководителем. Здесь, на этом ресурсе, предоставлены надежные данные для заказа и написания дипломных и курсовых работ с гарантией качества и доставкой по всей России. Можете ознакомиться с предложениями по ссылке , это проверенный источник!
<a href=https://landik-diploms-srednee24.com/>купить дипломы техникума цена</a>
купить диплом в Москве
купить диплом техникума
купить диплом магистра
купить диплом бакалавра
купить диплом специалиста

Желаю каждому отличных отметок!

18 Eddiekef  
Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.
look at my page
https://hiram7074825425.bravesites.com/entries/general/Dettagli-Fiction-e-pomata-per-dolori-articolari-ginocchia crema cortisonica per dolori articolari
https://73fy.com/thread-6090-1-1.html feelgood crema per dolori articolari
https://learning.lgm-international.com/forums/users/nxbcyril96593671/ crema naturale per dolori articolari

@776=

17 EleanorHek  
Добрый день!
Моя работа над дипломом улучшилась благодаря ценным интернет-находкам.
Закажите диплом у нас - легко! Без предоплаты, с гарантией качества и доставкой по всей России.
https://russa24-diploms-srednee.com/
Желаю каждому отличных оценок!
купить диплом в сарапуле
купить диплом технолога
где купить диплом о среднем образование
купить диплом института
купить диплом в черногорске

16 SergeyGalay  
Доброго всем дня!
[b]Купить Диплом Информатика[/b]
Покупка аттестата доцента даёт возможность в самые кратчайшие сроки достигнуть головокружительного успеха и плюс к тому, государство осуществляет финансовую поддержку молодым учёным для приобретения собственного жилья. В связи с тем, что на территории России действует программа по борьбе с коррупцией, многие люди предпочитают <em>купить Диплом Информатика</em> документы об образовании. Мы работаем в сфере изготовления дипломов на протяжении многих лет и выгодно отличаемся на фоне своих конкурентов. Изготавливается документ на бланке государственного образца.https://saksx-diploms-srednee24.com/ В этом случае нужно воспользоваться услугами компаний, которые занимаются изготовлением подобного рода документов.

15 Eddiekef  
It's genuinely very complex in this busy life to listen news on TV, so I just use the web for that reason, and obtain the most recent news.
look at my page
https://perguntaspoderosas.blog.br/forums/users/darincoffill18/ creme per dolori articolari
https://transcribe.frick.org/wiki/User:RoslynH43869 pomata per dolori articolari
https://b-sovety.ru/user/CLAJuli224/ pomata per dolori articolari naturale
https://my-social-box.com/story1706524/una-rassegna-di-diabete dolori articolari cosa prendere
https://madesocials.com/story1759349/non-nota-dettagli-circa-diabete creme per dolori articolari
https://guidemysocial.com/story1717495/diabete-pu%C3%B2-essere-divertente-per-chiunque crema just per dolori articolari

@776=

14 EmilieMn  
Πpиветǃ
Я пpивeтствую женщин, у кoтopых xвaтaeт мужеcтвa нaслaдитьcя любовью многиx женщин и выбpать тy, котoрaя бyдет ee лучшим дpугом вo время уxaбистой и cумаcшедшей дoрoги, нaзывaeмой жизнью.
Я хотeлa быть этим дpyгoм, а нe пpoсто стaбильной, нaдежнoй, скучнoй дoмoxoзяйкой обычной супружеcкoй пapы.
Мне 28 лет, Эмили, из Дании.
Мoй прoфиль здеcь: https://1pt.co/8aoes

1-10 11-20 21-23
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz