Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2018 » Серпень » 15 » Безкоштовна екскурсія до Музею історії Луцького братства… з бонусами
09:01

Безкоштовна екскурсія до Музею історії Луцького братства… з бонусами

Закрити баннер

В організованій міським «Центром туристичної інформації і послуг» акції «Екскурсоводи у відпустці» цьогоріч активну участь беруть Волинський краєзнавчий музей та всі його відділи. Відтак у неділю, 12 серпня, лучани прийшли до Музею історії Луцького братства.

Якщо перша літня екскурсія з нашим музеєм пройшла у Старому Луцьку, то цього разу дорослі і юні лучани детальніше знайомились з музейною експозицією. Дізнавались про українські і білоруські братства ранньомодерної доби, слухали про активних людей краю та їх благодійницьку і громадську діяльність.

Для прикладу, містяни вперше дізнались про свого земляка, цікаву особистість української історії – засновника Луцького братства о.Ієзекиїла (в миру Івана) Курцевича, архімандрита патрональної святині козаків – Терехтемирівського козацького монастиря на Каневщині. 1 вересня 1619 р., в «замку Луцькому», архімандрит поставив свій підпис і печатку на документі про створення братства в Луцьку. В оцінці М.С. Грушевського волинський князь був «людиною світовою, освіченою, бувалою, вихованцем Падуанського університету», «чоловіком своїм між українським панством». Через архімандрита Курцевича реєстрове козацтво комунікувало з світським Києвом, й саме цьому ієрарху судилося стояти біля витоків відновлення у 1620 р. ієрархії Української Православної Церкви Київської митрополії. Під час екскурсії її учасники порівнювали цей факт за значимістю з наданням Томосу Українській Церкві в наш час.

Козацька тематика звучала й під час знайомства з оригінальним музейним експонатом, рукописом 1634 р., на якому є автограф луцького братчика Івана Виговського, майбутнього Гетьмана. Відомий зносинами з козаками й луцький братчик св. мч. Данило Братковський, королівський секретар і віршописець. Не менш відомими фігурами епохи були й інші члени братства: «герой» луцького першодруку о.Іван Василевич, фундаторка Києво-Могилянки Галшка Гулевичівна, сенатор Лаврентій Древинський.

«Пройшлися» з екскурсантами і по міській владі. Прикладом став фундатор Луцького братства – міський бурмістр Самійло Васильович на прізвисько Солтан, який у 1621 р. відписав на благодійну інституцію всю свою маєтність.

Напрочуд уважна аудиторія дочекалась своїх бонусів. У ці дні в музейному відділі експонуються високомистецькі предмети західноєвропейського готичного сницарства – різьблені дубові фільонки церковних дверей кін. XV ст. А в окремому залі музею на гостей чекала виставка робіт луцького художника Гаврила Остапенка (1898–1972), видатного ілюстратора міста. Тут вже говорили про окремішність луцького історичного ландшафту та проблеми з його збереженням.

Під час екскурсії відбувався обмін думками, спостереженнями, індивідуальними знаннями. Тішить, що музей набуває нових прихильників.

Фото люб’язно надані КП «Центр туристичної інформації і послуг».

Олена Бірюліна,
зав. Музею історії Луцького братства,
«екскурсовод у відпустці»

Переглядів: 412 | Додав: administrator | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz