Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2020 » Вересень » 2 » 2 вересня – день закінчення Другої світової війни
12:21

2 вересня – день закінчення Другої світової війни

Закрити баннер

2 вересня Україна, разом з рештою країн земної кулі, відзначає 75-річницю від часу завершення Другої світової війни – наймасштабнішого збройного конфлікту в історії людства. Війна почалася 1 вересня 1939 року з нападу гітлерівської Німеччини на Польщу та завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією останньої держави Осі – Японії. У війні взяло участь понад 60 країн, які зрештою утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередньо в бойових діях взяли участь понад 100 млн. осіб.

Україна в ході війни опинилася в епіцентрі світового протистояння. Вже восени 1939 року Західна Україна, яка тоді перебувала в складі Польщі, пережила перші німецькі бомбардування, а потім вторгнення та майже дворічні репресії з боку сталінського режиму. У 1941–1944 роках на теренах України тривали фронтові бої, а місцеве населення пережило жахливі злочини вже нацистського окупаційного режиму. У 1945 році мільйони українців взяли участь в остаточному розгромі німецького ІІІ Рейху та Японії.

Сукупні людські втрати України були величезними. Внаслідок бойових дій на наших теренах загинуло близько 8 млн. людей: з них 2,8 млн. військовослужбовців і партизан та 5,2 млн. цивільного населення. Демографічні втрати склали близько 2,4 млн. ненароджених. При цьому вклад українців у знищенні нацизму був величезний. Проти держав Осі понад 6 млн. українців воювало в лавах Червоної армії, до 120 тис. у складі Війська Польського, понад 100 тис. в лавах УПА, до 80 тис. у рядах армії США, понад 45 тис. в лавах арміях Великобританії та Канади, понад 6 тис. у підпіллі й армії Франції (цифри подані згідно даних УІНП).

До 75-річниці від часу завершення Другої світової науково-експозиційний відділ новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею розгорнув виставку Українського інституту національної пам’яті «Українська Друга світова: 1939–1945». З якої можна дізнатися про трагічну долю Карпатської України та початок війни в 1939 році, нацистську окупацію та злочини гітлерівців проти українського цивільного населення, створення радянського партизанського руху й УПА, фронтові бої. А також про страшні сторінки Голокосту – геноциду єврейського народу, який вчинили нацисти та Сюрґюн – депортацію сталінським режимом кримських татар.

Окрім цього, відвідувачі можуть ознайомитися з постійно діючою частиною експозиції Волинського краєзнавчого музею «Волинь у Другій світовій війні (1939–1945)», яка була частково оновлена у цьому році. З її великого масиву речових та фотодокументальних експонатів можна дізнатися про специфіку Волині у цій війні та відчути дух тієї страшної епохи.

Вшановуючи пам’ять жертв нацизму, побажаймо, аби ніколи знову на наші терени не повернувся жоден із тоталітарних режимів.

Пам’ятаймо і перемагаймо!

Яна Лис,
старша наукова співробітниця
науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині
Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 284 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz