Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2014 » Серпень » 15 » 15 серпня – важливий особистий ювілей у волинської художниці Валентини Михальської (ФОТО, 2 ВІДЕО).
23:00

15 серпня – важливий особистий ювілей у волинської художниці Валентини Михальської (ФОТО, 2 ВІДЕО).

Закрити баннер

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

сердечно вітає

волинську художницю,

кавалера ордена княгині Ольги

Валентину Михайлівну Михальську

з важливим життєвим ювілеєм,

висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну співпрацю з обласним музеєм,

невтомний мистецький пошук і талант

та зичить міцного здоров’я, довгих років життя,

творчого натхнення і невичерпної наснаги

для поповнення мистецької скарбниці рідного краю,

долучення волинян до світу прекрасного!

Довідково:

Валентина Михайлівна Михальська народилася 15 серпня 1964 року у селі Хворостів Любомльського району Волинської області в селянській родині. У 1971 році пішла в перший клас місцевої школи. Однак через погіршення стану здоров’я продовжила навчання в Костопільській школі-інтернаті на Рівненщині. З 1976 року в зв’язку з важкою недугою Валентина втратила здатність ходити і повернулася в рідне село. Освіту здобувала самотужки, захоплювалася малюванням. Рівненський самодіяльний художник Михайло Найдьонов, помітивши зародки мистецького таланту, порекомендував більше малювати з натури. Активно займається малюванням з 1985 року.

У творчому доробку Валентини Михальської – понад 1200 робіт у жанрах портрету, пейзажу, натюрморту, іконопису, створення картин релігійного змісту, виконаних олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, тушшю, в техніці монотипії. Найбільше працює акварельними фарбами. „У своїй творчості художниця щира й безпосередня, – стверджує дослідниця Тамара Левицька. – Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати”.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася в Луцьку 1991 року. Всього художниця мала понад 40 персональних виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Італії, Польщі. Творчий доробок Валентини Михайлівни мали можливість бачити жителі Любомля, Луцька, Києва, Хмельницького, Рівного, Костополя, Ковеля, Шепетівки та інших міст та сіл, а за сприяння культурно-виставкового центру „Райдуга” з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся виставковий тур містами України (Запоріжжя, Вознесенськ, Нова Каховка, Кривий Ріг, Львів).

Персональна виставка Валентини Михальської у Ковельському міському культурно-просвітницькому центрі (2009 р.):

 

Персональна виставка Валентини Михальської у Волинському краєзнавчому музеї (14 серпня 2014 р.):

Валентина Михальська брала участь у ІІІ Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін Республіки Польща, а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах „Премія Миру”, що відбувалися в Італії. Була учасницею міжнародних конкурсів екслібрису, присвячених Леонардо да Вінчі і Данте Аліг'єрі в Італії.

Валентина Михайлівна – перший лауреат обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994 р.), присудженої їй за створення серії волинських пейзажів і натюрмортів у 1992-1993 рр.

З 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва в Хворостівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Любомльського району.

У творчому доробку Валентини Михайлівни – книжкові ілюстрації та дитячі розмальовки „Малювала киця хату”, „Колобок”, „На подвір’ї у бабусі”. Зокрема, у 1998 році видана збірка поезій Анатолія Махонюка „Дощу мелодія блакитна” з графічними ілюстраціями В.Михальської, а в 1999-ому – збірка поезій Євгенії Лещук „Вершина”, частково проілюстрована художницею у 2000-ому – „Загадайлівка” Миколи Онуфрійчука (м. Луцьк), у 2002-ому – „Лілея” Лесі Українки, у 2005-ому – „Рукавичка” Юрія Герасимчука, у 2006- ому – „Про мишку і Мурку” Галини Ушакової та „У громі неба” Наталії Сосенко (м. Рівне), у 2008-ому – „Дорога до обрію” Ніни Шаварської (м. Київ), у 2009-ому – „Давай дружити” та в 2012-ому – „Мартинові щедрування” Валентини Штинько (м. Луцьк), „Казки діда Власа” Анатолія Щура (м. Рівне).

У 2003 році Валентина Михальська презентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки „Червоне і чорне”. У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві „Християнське життя”, мисткиня сповна виявила свій талант у цілій серії графічних робіт. В цьому ж році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію імені Валентини Михальської. Її вручали молодим художникам Волині впродовж декількох років. У 2006 році побачила світ авторська дитяча книжка віршів Валентини Михальської „Казка оживає знов” з кольоровими ілюстраціями художниці.

У 2004 році відбулася виставка художниці у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж році Валентина Михальська нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. За активне творче життя, значний внесок в естетичне вихання молоді, особистий внесок у розвиток української культури художниця відзначена багатьма державними дипломами і грамотами. Її твори зберігаються в приватних та музейних колекціях України, у Волинському, Любомльському краєзнавчому музеях та Колодяжненському літературно-меморіальному Лесі Українки.

Валентина Михальська – почесний член жіночого київського клубу „Волинянка”, який об’єднує жінок – членів Міжнародного громадського об’єднання „Волинське Братство”.

Мисткиня живе і працює в с. Хворостів. Протягом останніх років місцева сільська рада втілює в життя ініціативу Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування „Через терни долі – до народного визнання” (Світ через призму мистецтва народної художниці Валентини Михальської), метою якої є облаштування творчої майстерні Валентини Михальської та її забезпечення.

Анатолій Силюк

_______________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2014 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2013. – С. 125-127.

Переглядів: 1363 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz