Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2018 » Травень » 5 » Зустріч у музеї «Театр і музей: творча кухня»
14:23

Зустріч у музеї «Театр і музей: творча кухня»

Закрити баннер

До Міжнародного дня музеїв Волинський краєзнавчий музей на виставці «Театр і Майстер» проводить серію музейно-театральних зустрічей, які познайомлять з життям театру і театралами.

Виставка була відкрита до Міжнародного дня театру в кінці березня. В основу наукової концепції експозиції покладена ідея показати через особистість Майстра один із складників процесу створення театральної вистави, кухню сценографії.

Ми часто асоціюємо працю в театрі лише з грою акторів, які презентують готовий продукт для глядача. Музей пропонує поговорити про інше – як створюється вистава? Наскільки це трудомісткий процес, що складається з багатьох творчих та робочих моментів, побачити театр через творчість Майстра: художника-постановника, художника по костюмах, художника-декоратора. Нині стало можливим і поспілкуватися творцями вистави.

3 травня 2018 року відбулася перша зустріч з Майстром – Богданою Бочкай – головним художником Волинського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Мисткиня працює в театрі сім років. У її постановці створено понад 20 вистав. Серед улюблених «Ромео і Джульєта», «Різдвяна ніч».

У спілкуванні взяли участь студенти спеціальності «Образотворче мистецтво» другого і третього курсу факультету культури і мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Майстер порівняла театр з точним годинниковим механізмом. в якому якщо не працює навіть найменша деталька, відбувається збій усього процесу. На її думку в театрі працюють лише фанати своєї справи, які завжди раді своїй роботі. Вона познайомила з самим процесом створення вистави. З роботою технічно-виробничих цехів театру, кожен з яких вносить свій неоціненний вклад у театральну постановку. Це – чоловічий та жіночий кравецькі цехи, реквізиторський, декоративно-бутафорський, перукарський, монтувальний, зварювальний та столярний цехи. Але й це ще не все. Є ще багато фахівців, які працюють над пластичним візерунком вистави, звуковим супроводом, доносять всі старання постановчої групи зі сцени театру в глядацький зал, які не просто тут працюють, а живуть своєю роботою. Є ще художники з освітлення та звукорежисери; художники-гримери та пастижери.

Червоною ниткою через всю розмову проходила теза про високу роль кожного індивідума в житті суспільства, його життя і потенціал не має згубитися, а його творчість дійде до людей і буде затребувана громадою.

Автор виставки, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук познайомила з ідеєю виставки – показати театр через творчість Майстра – художника сценографа. Показати через особистість, що значить створити виставу. Зміст виставки розкрито через певні теми в експозиції, що визначаються творчим доробком.

Представлено театр 1970–1980-х у Луцьку художника-постановника Лесі Каспрук і сучасний театр останнього десятиліття художника Богдани Бочкай.

Через свою синтетичність виставка розрахована на широку вікову аудиторію. Задіяні вибіркові виставкові блоки, об’єднані спільною ідеєю дозволяють зробити виставку цікавою й універсальною для сприйняття.

Учасники зустрічі мали можливість опинитись на театральній сцені – через простір бутафорної рами подивитись на глядача і представити себе на стилізованій сцені, зробити унікальні фотознімки.

Запрошуємо відвідати виставку, яка буде працювати впродовж травня 2018 року.

Фото Л. Максимова

Переглядів: 440 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz