Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2019 » Вересень » 12 » «Зневажений геноцид». Пресанонс виставки
10:41

«Зневажений геноцид». Пресанонс виставки

Закрити баннер

ПРЕСАНОНС
Відкриття та експонування виставки «Зневажений геноцид»
(13-27 вересня 2019 р.)

13 вересня о 16.00 у Волинському краєзнавчому музеї (м. Луцьк, вул. Шопена, 20) відбудеться відкриття виставки, що стала результатом міжнародного проєкту «Зневажений геноцид». Доля ромів у зоні німецької окупації України під час Другої світової війни. Організаторами є німецька спілка «Освітня ініціатива з роботи заради миру» (Берлін) та Український центр вивчення історії Голокосту (Київ). Партнером та учасником проекту є Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Проект покликаний донести до якомога ширшої української аудиторії факти геноциду ромів за часів нацизму. У полі зору також дискримінація ромського населення та боротьба з нею сьогодні – як в Україні, так і в Німеччині.

Виставка складається з 20 стендів, містить архівні документи та сімейні світлини, презентує як особисті історії тих, кому пощастило пережити геноцид, так і загальноісторичні відомості про це явище. Вона відповідає на запитання: Якими були підґрунтя, перебіг та наслідки геноциду? У чому полягала суть ставлення націонал-соціалістичної Німеччини до ромів? Якою мірою ці події охопили Україну? Якими були шляхи виживанні жертв? Як ставилося місцеве неромське населення до переслідуваних? Що розповідають літні роми, яким пощастило вижити, і неромські свідки про пережите та побачене? Про що мовою розпоряджень та статистики свідчать офіційні документи? Чи зберігається пам’ять про геноцид у жертв та навколишнього суспільства і держави? Чи засвоєні сьогодні уроки геноциду?

Проєкт «Зневажений геноцид» виконувався у три етапи.

На першому, що відбувся навесні 2018 р., група дослідників вивчала становище ромів у роки Другої світової війни в Україні. За допомогою місцевих ромських організації у понад десяти областях країни вони записували відеосвідчення очевидців подій. Шукали старожилів-ромів та українців – свідків масових розстрілів, встановлювали зв’язки з місцевими активістами, які знайомі з цією темою. Було записано понад 50 історій.

Другий етап тривав з 31 серпня по 9 вересня 2018 р. З Німеччини, Сербії, Угорщини та України запросили молодих активістів. Серед них – історики, журналісти, громадські діячі. Вони з освітніми цілями відвідували місця пам’яті геноциду та спілкувалися з ромами, яким пощастило вижити, та членами їхніх родин, а також з неромськими активістами, які докладають зусиль для увічнення пам’яті жертв.

На третьому етапі відбулося створення пересувної виставки. З 13-го вересня впродовж двох тижнів виставка експонуватиметься у Волинському краєзнавчому музеї. У рамках заходу – методичний семінар для вчителів історії (який має на меті забезпечити викладачів історичними відомостями та методичними інструментами для роботи з виставкою з учнями), та відкриття виставки «Зневажений геноцид» за участю представників ромської громади, волинських дослідників, представників місцевої влади та громадських організацій Волині.

Окрім виставки, створено серію відеороликів. Все разом охопить історичні факти, проблеми формування культури пам'яті та протидії сучасної ромофобії у двох країнах. Матеріали представлені в Інтернеті (див. вебсайт www.romagenocide.com.ua)

Виставка працює 13–27 вересня у Волинському краєзнавчому музеї.

Розклад роботи: з 10.00 до 18.00. Вихідний день – понеділок. Вхід на виставку безкоштовний.

Запрошуємо на відкриття та відвідання виставки!

Переглядів: 628 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz