Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2012 » Грудень » 9 » Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського проведено усний журнал, присвячений 435-ій річниці від дня народження Галшки Гулевичівни.
13:35

Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського проведено усний журнал, присвячений 435-ій річниці від дня народження Галшки Гулевичівни.

Закрити баннер
    9 грудня 2012 року в Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського проведено усний журнал „Неопалима купина Галшки Гулевичівни”, присвячений 435-ій річниці від дня народження однієї з найвидатніших українок, волинянки, уродженки села Затурці Єлизавети Гулевич.
  На заході прозвучали розповіді про історію роду Гулевичів-Затурецьких, життєвий подвиг фундаторки Києво-Могилянської академії, а також про образ видатної землячки в наукових дослідженнях, художній літературі та образотворчому мистецтві.
   Організатор заходу – осередок Просвіти „Джерело”, що функціонує при Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського.
   Про підготовку та проведення заходу повідомила провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського, просвітянка Наталя Гатальська:
   „Уже досить давно, в роки шкільної юності, до рук мені, книголюбу, потрапила невелика книжечка із серії "Життя славетних” Юрія Колісниченка і Сергія Плачинди "Неопалимиа купина”. Це однокласниця, донька нашого відомого вчителя-словесника Віри Федорівни Марковської Світлана принесла повісті про життєписи п'ятьох українців, знаних у світі, та, на жаль, абсолютно не відомих більшості з нас. Згодом книжка була знятою з полиць книгарень і бібліотек, але прочитана на одному подиху в юності, вона залишила глибокий слід у душі і пам'яті.
   Все більше відомостей про наших славетних попередників з'являлось у пресі, дослідженнях науковців, образотворчому мистецтві та кіно. Найбільш тішило те, що Галшка (Гальшка) Гулевичівна – наша землячка, волинянка, а місце її народження — село Затурці. Щоправда, перші публікації про це світлої пам'яті Григорія Олександровича Гуртового спершу сприймалися науковцями з деякою недовірою.
   Працюючи над створенням експозиції Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського в розділі "Історія села Затурці”, ми, звичайно, не оминули й імені нашої знаменитої землячки, присвятивши їй невелику сторіночку.
   А цьогоріч у зв'язку з 435-ою річницею від дня народження Єлизавети Василівни Гулевич члени осередку Просвіти "Джерело”, що діє при музеї, 9 грудня, саме в день народження, провели усний журнал на тему: "Неопалима купина Галшки Гулевичівни”. Ініціатором заходу виступила наша просвітянка, енергійна і завзята завідувачка Затурцівської сільської бібліотеки Любов Левчик. І хоч гості музею не заповнили всі місця у конференц-залі, та були тут і літні люди, і студентська молодь, і школярі.
   Всі захоплено слухали емоційну розповідь про давній шляхетський рід Гулевичів-Затурецьких та життєвий подвиг Гулевичівни, з якою виступила Любов Левчик. (Чи багато нині серед нас тих, хто віддав би свої статки на побудову школи чи притулку для бідних, як вчинила одна з найвидатніших жінок України?!).
   Друга сторінка усного журналу пролила світло на наукові і краєзнавчі дослідження про Гулевичів і їх найвідомішу представницю Галшку та історію виникнення Київської і Луцької братських шкіл та їх значення у громадсько-політичному житті України. Про це глибоко і цікаво оповів завідувач музею Віталій Кушнір.
   Наступна сторінка журналу висвітлювала образ визначної землячки у літературі. Цю тему яскраво, як завжди, проілюструвала бібліотекар Затурцівської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату, поетеса Галина Ушакова. До речі, ця надзвичайно допитлива дослідниця уклала понад десять томів газетних публікацій про Волинь історичну, видатних людей краю, а серед них — і перші повідомлення про Єлизавету Гулевич. Галина Людомирівна прочитала кілька своїх віршів, де згадується ім'я Гулевичівни.
   Не менш яскравою була сторінка усного журналу, яка носила назву "Увічнення пам'яті Г.Гулевич в образотворчому мистецтві”. Відомий волинський скульптор Ірина Дацюк розповіла про свою роботу над образом славетної землячки (барельєф Гулевичівни розташований на стіні Хрестовоздвиженської церкви в Луцьку, де була похована за її заповітом відома меценатка-благодійниця. Свою розповідь пані Ірина проілюструвала фотозображеннями Галшки Гулевичівни на барельєфах у Луцьку та в Києві (на стіні Києво-Могилянської академії), у портреті роботи Тетяни Галькун. Мисткиня також висловила ідею спорудження пам'ятника подвижниці родом із Затурець у центрі нашого села.
   На вечорі прозвучав уривок з поеми волинської письменниці Тетяни Байди "Гулевичівна” у виконанні автора цього матеріалу.
   Захід, присвячений великій землячці, не залишив байдужим нікого. Не випадково ж семеро гостей музею заявили про свій вступ до нашого просвітянського "Джерела” і власноруч написали заяви”.
Переглядів: 657 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz