Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
Головна » 2020 » Квітень » 5 » З колекції Музею волинської ікони: тема жертовності та служіння людям в іконописі - 1
14:20

З колекції Музею волинської ікони: тема жертовності та служіння людям в іконописі - 1

Закрити баннер

Сьогодні весь світ, наша Україна і кожен громадянин живуть у непростий час. Війна, пандемія… Нові повідомлення про боротьбу з важкою недугою, великі втрати, не можуть не породжувати страх, почуття невідомості, неспокій. Багато є професій, представники яких виступають на передньому фронті, захищають, вселяють віру і надію на краще. Філософія життя – все пройде і це теж – визначає і настроює людей на ноти спокою, любові до ближнього, розуміння необхідності протистояти такому випробуванню, яке випало на нинішнє покоління.

У нашій колекції є багато ікон, які передають нам образи шанованих християнських святих. Не випадково, що така тематична добірка матеріалів познайомить вас з кращими зразками іконопису XVI–XVIII ст. Волині, а пізнання сакральних образів допоможе нам зміцнитися, згуртуватися у боротьбі з ворогами, наповнитися мужністю і сміливістю, терпінням і співчуттям. Хочеться, щоб кожен, хто прочитає про життєвий шлях цих святих, їхню боротьбу з гріхами і спокусами, зрозумів найголовніше – завжди перемагає правда, якою б тернистою не була б дорога до неї. Спеціально вибираємо такий незвичний аспект, наголошуючи на жертовності і самовідданості святих, які залишаються героями і сьогодні. Життєві жертви не будуть марними, якщо всі ми зуміємо зробити правильні висновки про відповідальність кожного у цьому двобої із злом. Отже, пізнаємо давнє мистецтво і переносимося у день сьогоднішній. Це нас підтримає, це нам допоможе.

Розпочинаємо цикл матеріалів представленням ікони «Святі безсрібники Косма і Даміан», 1693 р.

Ікона, яку передали з Успенської церкви с. Баїв Луцького району влітку 2008 р., доповнила творчу спадщину іконописця Йова Кондзелевича, який працював на Волині у кінці XVII - першій половині XVIIIст. На іконі постають святі безсрібники, цілителі. Символічно, що святі тримають речі, що прямо вказують на їхню практику лікарів і цілителів: у руках святого Косми – ступка із ложечкою, а в руках святого Даміана – відкрита скринька для ліків із ложечкою.

Святі Косма і Даміан жили у стародавньому Римі у ІІІcт. і були рідними братами. Їх виховувала мати, яка своїм прикладом привчала синів до богочестивогоого життя. А коли вони підросли, то виявили у себе Божий дар знати лікувальні властивості трав і зцілювати з їх допомогою людей. Навіть ставши відомими цілителями, не шукали слави і багатства. Лікуючи хворих, вони ніколи не брали грошей, тому і були названі безсрібниками. Тільки однієї нагороди просили брати від зцілених – віри у Ісуса Христа. Косма і Даміан складали щедрі пожертви бідним і нужденним, побувавши у багатьох землях. Звинувачені в поширенні християнства, брати були приведені на суд до імператора Карина, але коли вони зцілили його від хвороби, були звільнені. Однак пізніше Косма і Даміан були вбиті лікарем-язичником, у якого вони колись навчалися, і який страшенно заздрив братам. Закликавши їх на гору, нібито збирати лікарські рослини, він підступно поодинці побив їх камінням, а потім кинув у колодязь. Мощі святих були покладені у Феремані (нині Ірак), де пізніше був споруджений храм на їх честь.

Споглядаючи образ Святих Косми і Даміана, складаючи подячну молитву цілителям і чудотворцям, у кожної істинно віруючої людини пробуджуються прагнення безкорисливо творити добро і щиросердечно допомагати ближнім своїм, утверджувати на землі господство справедливості і любові.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 422 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz