Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2013 » Травень » 8 » Володарі і магнати Великого Князівства Литовського з музеїв Львова та Луцька зібралися у Мінську (ВІДЕО).
22:24

Володарі і магнати Великого Князівства Литовського з музеїв Львова та Луцька зібралися у Мінську (ВІДЕО).

Закрити баннер

8 травня 2013 року у Національному художньому музеї Республіки Білорусь відкрилася виставка „Портрети володарів і магнатів Великого князівства Литовського” зі збірок Львівського історичного музею, Львівської національної галереї мистецтв та Волинського краєзнавчого музею (Луцьк).
Національний художній музей Республіки Білорусь постійно веде роботу з пошуку і експонуванню художніх і історичних цінностей, що мають відношення до білоруської історії, але що знаходяться за кордоном. Коли у 2012 році у Литовському художньому музеї (Вільнюс) з великим успіхом пройшла виставка „Портрети Великих князів литовських і вельмож Великого Князівства Литовського з українських музеїв”, у керівництва НХМ РБ виникло природне бажання показати її в Мінську. Бо в епоху Великого Князівства Литовського склалася територія нинішньої Республіки Білорусь, сформувалися білоруська мова, писемність і книгодрукування, культурні традиції, прекрасна архітектура, досягло розквіту самобутнє мистецтво – іконопис, культова скульптура, гравюра, портрет.





Для виставки в Національному художньому музеї Республіки Білорусь надали свої твори найбільші і старі музеї Львова: Історичний музей і Національна галерея мистецтв, збірки, що зберегли, ще з XIX – початку XX ст., а також Волинський краєзнавчий музей, заснований у 1929 році. Значна частина портретів (всього їх 61) представляє вищих діячів Речі Посполитої і Великого Князівства Литовського в XIV – XVIII століттях, пов'язаних з білоруськими землями не лише державними справами, але і важливими подіями особистого життя. Наприклад, Владислав Ягелло (Ягайло) повінчався з Софією Гольшанською в Новогрудке, Стефан Баторий побудував королівську резиденцію в Гродно і мав намір перенести сюди з Кракова столицю Речі Посполитої. Владислав Ваза свого часу відвідував Несвиж, Ружаны і Жировичи. Вклонитися чудотворній Жировичській іконі приїжджав Ян Собеський з сином. З магнатських родів на виставці найбільш широко представлені Радзивилли. Причому вісім портретів походять із замку в Олиці на Волині (Радзивилли „князі Священної Римської Імперії на Олыце і Несвиже”). Більшість портретів Сапегів, Тишкевичів, Сангушек, Поцеїв, що походять, ймовірно, з їх сімейних галерей, уперше сталі відомі білоруським дослідникам.
Люди, зображені на портретах, жили на землях України, Білорусі, Литви, – розповіла генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Вознецкого Лариса Разенкова. – Тут ми можемо побачити незвичайну збірку, адже таких портретів майже не збереглося, в основному вони зберігаються в музеях Львова і Волині. Тому, думаю, глядачеві буде дуже цікаво”.







На виставці є портрети зі знайомими номерами. Такі ставили в Несвіжі та в Олиці. Є тут і зображення замків Радзивиллів у замальовках Наполеона Орди.
Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, зокрема, сказав: „Та робота, яка сьогодні ведеться у Білорусі по вивченню, дослідженню спадщини Радзивиллів, просто нас радує! І ми сподіваємося, як ви підняли Несвіжський замок, нам вдасться (з часом) підняти Олицький».



Можна не сумніватися, що виставка стане неабиякою подією в культурному житті не лише Мінська, але і усієї країни. Нагадавши загальне минуле, вона послужить зміцненню культурних зв'язків сучасної Білорусі із спорідненими народами - українцями, литовцями, поляками.
 
Виставка експонуватиметься з 8 травня по 26 серпня 2013 року.

Переглядів: 963 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz