Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2014 » Січень » 22 » Волинь в Українській революції 1917-1921 років (ВІДЕО).
15:33

Волинь в Українській революції 1917-1921 років (ВІДЕО).

Закрити баннер
У Волинському краєзнавчому музеї працівниками відділу новітньої історії до Дня Соборності та Свободи України створено виставку «Волинь в Українській революції 1917-1921 років». На ній представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.
Це, зокрема, документи і світлини Центральної Ради та Генерального Секретаріату, розпорядження місцевих органів влади, які розповідають нам про боротьбу волинян за встановлення української державності. Розміщений блок матеріалів про політичну та культурно-освітню діяльність Гетьманату Павла Скоропадського. Частина з представлених експонатів належить до періоду воєнних дій 1919-1921 років, коли саме на Волинь перемістився центр державотворчих процесів УНР. Зокрема, документи і фотографії таких визначних політичних та військових діячів як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Андрій Мельник та інших, які на завершальному етапі Української революції перебували й активно діяли на теренах нашого краю.
Унікальними експонатами на виставці є рукописний документ з фондів музею, написаний особисто Головою Центральної Ради та Президентом УНР Михайлом Грушевським, а також оригінальний примірник однієї з перших книг в якій аналізується спільна боротьба УНР і ЗУНР за незалежність авторства Державного секретаря закордонних справ ЗУНР Василя Панейка «З'єдинені держави Східної Европи: Галичина й Україна супроти Польщі й Росії».
Пошановано і такі важливі для  розуміння нашої історії події як проголошення незалежності УНР та битва під Крутами у січні 1918 року. Та головний блок матеріалів присвячений Акту Соборності України, чергову річницю якого волиняни відзначатимуть 22 січня. Це і текст самого Акту, світлини мітингів на його підтримку в українських містах у 1919 році та, через 71 рік, в 1990 році, коли на хвилі відродження демократії, в умовах горбачовської гласності, українці знову відчули себе єдиною нацією. Адже Злука ЗУНР і УНР стала тією подією в нашій історії, яка посприяла остаточному пробудженню української самосвідомості, після кількох століть поневолення.
Метою даної виставки є поширення знань про історію нашого краю як невід’ємної частини Соборної України, формування громадської та політичної культури населення, виховання у громадян поваги до національно-демократичних традицій нашої країни. А також усвідомлення історичної ваги Волинського краю в революційних подіях 1917-1921 років.

Переглядів: 753 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz