Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2014 » Травень » 22 » Виставка „Старожитності Луцького замку” про Луцький бренд з часів українського середньовіччя з’їзд монархів 1429 року.
17:02

Виставка „Старожитності Луцького замку” про Луцький бренд з часів українського середньовіччя з’їзд монархів 1429 року.

Закрити баннер

   22 травня, в рамках першого дня Десятої (ювілейної) наукової конференції «Любартівські читання», присвяченої непересічній події далекого 1429 року – з’їзду в Луцьку європейських монархів, у Луцькому державному історико-культурному заповіднику відбулося відкриття виставки «Старожитності Луцького замку». Підготовлена вона двома науковими інституціями – Державним історико-культурним заповідником в м.Луцьку (директор – Павло Рудецький) та Волинським краєзнавчим музеєм (директор – Анатолій Силюк). Над експозицією виставки працювали – Віктор Баюк (заст. директора ЛДІКЗ), Олена Бірюліна (зав. відділу ВКМ), Михайло Вашета (зав. відділу ВКМ), Віктор Чухрай (фотохудожник, ЛДІКЗ).

   На виставці організатори вперше об’єднали зусилля і представили зібрані в межах міста рідкісні експонати Литовської доби, декотрі з яких безпосередньо пов’язуються зі славнозвісним форумом.

   У виставковій експозиції демонструється підбірка середньовічного посуду, що був в ужитку лучан з ХІV по ХVІ ст., керамічні скарбнички та пічні кахлі, з яких одна орнаментована гербом Великого князівства Литовського – «Погонею». Рідкісною археологічною знахідкою не лише для Волині є також демонстрована колекція вцілілих гончарних сопел, які в Литовську добу використовувались у процесі варки металу. 

   Лише тут знову можна побачити унікальну для характеристики мистецтва південної-західної Русі фреску «Лик Христа» XIV ст. з найдавнішого луцького замкового храму Йоана Богослова. Цьогоріч фреска стала символом ювілейної конференції, завдяки чому неперевершений твір анонімного творця стане доступним широкому загалу.

   Унікальним артефактом ХІV ст. на виставці є скарб празьких грошів з музейної колекції, який був виявлений внаслідок археологічних досліджень 2012 р. поблизу Луцька співробітниками ДП «Волинські старожитності» (директор Олексій Златогорський). В музейній практиці останніх часів приховані кимось «пражаки» оцінюються як ілюстрація драматичних подій Луцької війни 1431 р.

   Чи не вперше на виставці такого рангу увазі поціновувачів представлений найдавніший документ зі збережених в Луцьку – лист польського короля Сигізмунда Старого від 1524 р., в якому розглядається можливість передачі литовської державної скарбниці у випадку воєнних обставин луцькому повітнику Войні Боговитину. Важливе вирішення за цим королівським зверненням мала приймати панська Рада і особисто литовський гетьман Костянтин Іванович Острозький, волинський князь, переможець битви під Оршею у 1514 р.

   Окрему увагу неодмінно приверне парадна орнаментована сокира початку XV ст., на якій в центральній частині інкрустовано державний угорський герб. Зброя з такою символікою могла потрапити до Луцька із сановником з почту германо-угорського цісаря Сигізмунда Люксембурзького – ініціатора і головного інтригана Луцького форуму 1429 р.

   Справжньою окрасою виставки є вражаюча за розмірами і оздобленням «корчага»-зерновик ХІV ст., що була виявлена у підвалах замкового князівського палацу під час археологічних досліджень 1983 р. й спеціально для експонування реставрована Олексієм Войтюком (м. Рівне). Як свідок королівських трапез Луцького з’їзду монархів вона переносить відвідувачів в атмосферу середньовічного міста.

   Дарма, що Луцьким з’їздом не було прийнято доленосного рішення для державного статусу Великого князівства Литовського. Важливо для нас, що Луцьк – улюблена резиденція князя Вітовта і південна столиця держави відтоді раз і на завжди з’являється на європейських картах. Підтвердження тому є на нашій  виставці, на якій експонується репродукція відомого картографічного твору Миколая з Кузи середини XV ст.

Олена Бірюліна,

зав. відділу ВКМ «Музей історії Луцького братства»

Переглядів: 793 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz