Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2017 » Березень » 3 » Виставка «Моя Волинь, мої Карпати» Ореста Хмельовського у Волинському краєзнавчому музеї (ФОТО, ВІДЕО)
16:30

Виставка «Моя Волинь, мої Карпати» Ореста Хмельовського у Волинському краєзнавчому музеї (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

Весняними барвами порадувала відвідувачів виставка творів пейзажного живопису «Моя Волинь, мої Карпати» художника Ореста Хмельовського, яка відкрилася 2 березня 2017 року у Волинському краєзнавчому музеї. На виставці представлений творчий доробок художника останніх п'яти років.

Першими відвідали виставку ще до її відкриття студенти другого курсу історичного факультету спеціальності «Музейна справа та охорона пам’яток історії та культури» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, які прийшли до музею зі своїм викладачем кандидатом історичних наук Лесею Качковською, і отримали щасливу можливість не лише оглянути виставку в процесі її підготовки, але й поспілкуватися з самим автором.

Орест Михайлович Хмельовський – багатогранна особистість, художник, філософ, дизайнер, педагог, науковець, літератор. У 1996 році на базі секції дизайну кафедри інженерної графіки він заснував кафедру дизайну Луцького державного технічного університету. У його творчому і науковому доробку більше 50 наукових праць, понад 40 науково-методичних посібників та матеріалів з дизайну, близько 30 літературно-художніх та публіцистичних творів. Орест Хмельовський ілюстрував поетичні збірки волинських поетів Валентини Штинько і Василя Слапчука, альманах «Світязь» Волинської обласної організації Національної спілки письменників України, праці луцьких дослідників, зокрема, професора Віктора Давидюка і наукові видання Луцького національного технічного університету. Ним створено більше 20 проектів з дизайну середовища, графічного й ландшафтного дизайну на Львівщині та Волині, сотні авторських розробок малих форм меморіальної скульптури. Твори живопису і графіки митця були представлені на 8 персональних виставках у Львові і Луцьку.

Орест Хмельовський – львів’янин, однак уже чверть століття він живе і працює на Волині. Його дружина волинська поетеса і журналіст Валентина Штинько є музою художника, співавтором багатьох цікавих творчих проектів. Власне ідея виставки «Моя Волинь, мої Карпати», як розмова художника зі своїми учнями й друзями, виникла саме у неї. Це вже четверта виставка Ореста Хмельовського у Волинському краєзнавчому музеї та його відділах.

Перша виставка творів живопису і графіки художника (56 робіт) була відкрита до ювілею автора у жовтні 1998 року у Художньому музеї в Луцьку. До речі, більшість творів з цієї виставки (44 картини) були подаровані музею. Пізніше були виставки у Волинському краєзнавчому музеї (2003 р.) і Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського (2016 р.).

Презентація виставки «Моя Волинь, мої Карпати» зібрала у Волинському краєзнавчому музеї багато цікавих творчих людей, які цінують мистецтво, люблять рідну землю. На початку зустрічі до присутніх звернулася заступник директора з наукової роботи музею, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук, яка представила творчість Ореста Хмельовського, подякувала автору, розповіла про перспективи музейного співробітництва.

Розмову продовжила Валентина Штинько, у виконанні якої прозвучала авторська поезія. Своїми думками про творчість майстра та проблеми сучасного мистецтва поділилися Іван Гаврилюк – художник, директор Луцької художньої школи та Тетяна Галькун – народний художник України.

Добре слово про О. Хмельовського та В. Штинько сказав головний редактор газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець. Група науковців з кафедри дизайну Луцького національного технічного університету, випускники кафедри подякували Оресту Михайловичу за науку, поділилися враженнями від виставки і побажали творчих успіхів.

У своєму слові художник представив виставку, подякував всім присутнім за інтерес до його творчості і запросив до подальшого спілкування при огляді експозиції.

Виставка Ореста Хмельовського «Моя Волинь, мої Карпати» буде експонуватись у Волинському краєзнавчому музеї впродовж березня-квітня 2017 року. Запрошуємо відвідати виставку.

Фото Л. Максимова
Відео Газета Волинь-нова:

Переглядів: 918 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz