Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2019 » Листопад » 9 » Виставка «Абетка…» до Дня української писемності та мови у Волинському краєзнавчому музеї
09:07

Виставка «Абетка…» до Дня української писемності та мови у Волинському краєзнавчому музеї

Закрити баннер

До Дня української писемності та мови у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Абетка…».

Експозиція репрезентує графічний доробок волинської художниці Лесі Каспрук (1943–2015) в царині книжкової графіки, охоплює творчий період від початку становлення її як митця (середина 1960-х) і до останніх років життя.

Леся Павлівна Каспрук – лучанка. З дитинства в неї виявився хист до малювання. Відвідувала художню студію при Луцькому Палаці піонерів, якою керував художник Петро Сензюк. У 1960–1965 роках навчалася у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша на відділенні художньої кераміки. Успішно закінчивши навчання, вона повернулася до рідного Луцька, з яким пов’язане все подальше життя художниці. У 1966 році Л. Каспрук продовжила навчання у Львівському поліграфічному інституті імені Івана Федорова на факультеті графіки, де в 1972 році здобула вищу освіту з дипломом художника-графіка (спеціалізація оформлення та ілюстрація книги).

Книжкова графіка займає значне місце в творчості мисткині. Це – макети оформлення книг, ліногравюри, заставки, літери, обкладинки, суперобкладинки тощо. Виконані професійно, вони відзначаються оригінальним художнім почерком.

Особливий інтерес викликають елементи оформлення та ілюстрування книг В. Шекспіра «Дванадцята ніч» (обкладинка до видання); О. Пушкіна «Казка про золотого півника» (кілька варіантів оформлення); Лесі Українки «Лісова пісня»; ілюстрації до книг «Птахи», «Абетка», «Знаки», шкільного підручника «Історія середніх віків» тощо.

Високою графічною культурою відзначаються ліногравюри Л. Каспрук «Майстер», «Земля», «Стихія води». Особливе місце в творчості художниці займають екслібриси (книжкові знаки). Ці мініатюрні графічні картинки, які відтворюють духовний світ власника домашньої бібліотеки, стали своєрідними живими знаками і символами реальних людей: О. Никорак, В. Королюка, Б. Зільберштейна, Я. Добкіна, В. Хорошкевича та інших. Себе ж авторка зобразила в образі вічного співця прекрасного з лірою в руках.

Художній почерк Лесі Каспрук як майстра високої мистецької культури стриманий і витончений. Графіка була близькою природі художниці.

Першими виставку оглянули учасники обласного семінару музейних працівників, який 7–8 листопада 2019 року проходив у Волинському краєзнавчому музеї.

Автор виставки кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук

Фото Л. Максимова

Переглядів: 345 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz