Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2018 » Січень » 5 » “Вірність клятві Гіпократа”
13:06

“Вірність клятві Гіпократа”

Закрити баннер

Під такою назвою у середу, 3 січня 2018 року, було урочисто відкрито стаціонарну виставку в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського. Експозиція була підготовлена ще наприкінці минулого року, і гості музею вже ознайомлювалися з нею, але урочистість припала на канікулярні дні місцевих школярів, які є основними відвідувачами музейного закладу.

У 2017 році затурцівські музейники відзначили дві ювілейні дати: 130-річчя з дня народження відомого луцького лікаря Володимира Липинського, молодшого брата В'ячеслава Казимировича, і 85-ту річницю з дня народження відомого польського пластичного хірурга, професора медицини Юрія Липинського, також уродженця Затурець. Цим датам і було приурочено створення виставки. Експонуються фотоматеріали про Володимира Липинського і його родину луцького періоду життя (з фондів Волинського краєзнавчого музею), документи й оригінали фотографій Юрія Липинського дитячого віку і періоду проживання у Гданську, а також книги і періодичні видання 1930-х років. В експозиції – унікальні експонати, які стосуються початку ХХ століття: оригінальний холодильник для ліків, стоматологічне крісло, медичний посуд тощо. Ці предмети було придбано у нащадків відомого луцького лікаря Д.П.Боброва.

Традиційна народна медицина у Затурцях – замовляння, “спалювання рожі”, виливання яєць, “вправляння” вивихів, лікування “подвигів”, виразок, “вогника”, зшіптування, лікування росою тощо, а також роль баби-повитухи в народно-побутовій культурі волинян, фіто- та апітерапія – надзвичайно цікаві теми не лише для етнологів, краєзнавців, а й для відвідувачів музею. Тому вітрини і стенди з матеріалами про традиції лікування у нашому та навколишніх селах викликали особливий інтерес дорослих і юних учасників відкриття виставки.

Не менш цікава історія місцевих лікувальних закладів (Затурцівської і Маньківської дільничних лікарень), амбулаторії та аптеки повоєнного періоду, де трудилась велика кількість хороших фахівців-медиків та обслуговуючого персоналу.

Нині лікувальний заклад у Затурцях у стані будівництва, а штат медичних працівників значно скорочено. Та жителі села, яке стало центром об'єднаної територіальної громади з 13-ти населених пунктів, надіються на позитивні зміни і розширення медичних послуг для населення перш за все через створення стоматологічного кабінету.

Наталя Гатальська,
автор виставки

Переглядів: 510 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz