Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2018 » Січень » 5 » Відкриття виставки і майстер-клас у Затурцівському музеї
13:30

Відкриття виставки і майстер-клас у Затурцівському музеї

Закрити баннер

У середу, 3 січня 2018 року, в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського відбулося відкриття виставки “Ялинкові прикраси. Традиція і сучасність”. В експозиції представлені авторські роботи трьох майстринь: Анни Федорівни Дикун із Закарпаття, Валентини Петрівни Якимович з Турійська та Мирослави Ярославівни Кліщук з Луцька.

Майстрині працюють з різноманітними матеріалами та використовують специфічні техніки. Наймолодша майстриня Мирослава Ярославівна працює у техніці декупаж лише два роки, проте її вироби привертають увагу відвідувачів різноманітністю форм та кольорів. Як розповідала майстриня, ця техніка є дуже давньою. З'явилася як напрям мистецтва ще у часи Середньовіччя, коли дороговартісну інкрустацію меблів замінювали на дешевий декупаж. В сучасному світі декупаж використовують для декорування предметів побуту: кухонного приладдя, посуду, скриньок для прикрас, канцелярських підставок, декоративних великодніх яєць та ялинкових прикрас. Такі речі ручної роботи додають затишку і неповторності сучасному житлу та допомагають зробити унікальним робочий кабінет. Найцікавіше те, що освоїти декупаж може кожен, адже ця техніка не вимагає надзвичайних талантів чи фінансів.

  

Анна Федорівна працює із листками обгортки кукурудзяних качанів. Такі природні матеріали є дуже популярними на Закарпатті, з них здавна виготовляли різноманітні побутові речі (підставки під посуд, кошички, сумочки та ін.). Декілька років тому майстриня розпочала виготовляти сувеніри: фігурки людей, тварин, казкових персонажів, хатинки. Особливе місце в її творчості займають ялинкові прикраси, які вражають розмаїттям. Це Ангелята, Снігурочки, Діди Морози, сніговички, дзвіночки та ін. Такі вироби прикрашали святкову ялинку у храмі рідного села майстрині. Роботи Анни Федорівни експонувалися у музеях Закарпаття, Києва, Будапешта. В цьому році і волиняни мають можливість ознайомитися з творчістю Анни Дикун.

  

Валентина Петрівна виготовляє побутові речі та сувеніри із дуже доступного на Волині матеріалу – соломи. Звичайно, необхідно вчасно заготовляти матеріали, крім соломи, потрібні різноманітні трави та квіти. Майстриня є постійною учасницею фестивалю “Над Королівським шляхом”, що проводиться в Затурцівському музеї щорічно у травні. Навчає дітей соломоплетінню та народній флористиці у студії “Поліське золото”, яка працює при ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Соловичі Турійського району. Роботи Валентини Петрівни експонувалися на виставках у Києві в Українському домі, Волинському краєзнавчому музеї та в музеях Луцького замку. Майстриня бере участь у Різдвяній майстерні, що працює у Луцьку напередодні Різдва. Організатором цих заходів є Департамент культури Луцької міської ради. Після відкриття виставки Валентина Петрівна провела майстер-клас для відвідувачів музею. Всі мали змогу повчитися виготовляти павучки та сніжинки.

Окрасою виставки стала ялинка з виробами Валентини Якимович та Анни Дикун.

Виставка експонуватиметься впродовж січня, запрошуємо відвідати музей у Затурцях. Відвідувачі можуть придбати авторські ялинкові прикраси для власних ялинок.

Віра Чопко,
науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Переглядів: 492 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz