Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2018 » Листопад » 29 » Відкриття художньо-меморіальної виставки Лесі Каспрук (1943–2015) у Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового
11:43

Відкриття художньо-меморіальної виставки Лесі Каспрук (1943–2015) у Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового

Закрити баннер

30 листопада 2018 року в Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового відбудеться відкриття художньо-меморіальної виставки «Митець і місто. Відкриваємо імена: Леся Каспрук». Початок о 12.00 год. Виставка присвячена 75-річчю від дня народження української художниці і педагога Лесі Павлівни Каспрук.

Автор ідеї та проекту виставки кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук.

Проект виставки реалізований за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», в рамках програми «Культура і духовність». Це перша персональна виставка мисткині. В рамках проекту вона відпрацювала в серпні-вересні у Луцьку – експонувалась у Художньому музеї, а тепер подорожує по Волині.

В основу наукової концепції виставки покладена ідея розкриття місця творчої особистості в художньому житті громади, суспільства. Професіонал, талановита, розумна, інтелігентна, красива й стильна… Вона цікава, як своїм сучасникам, так і нинішнім лучанам.

Леся Павлівна Каспрук – народилася березня 27 березня 1943 року в селі Хорохорин Луцького району. Деякий час родина Каспруків жила у Торчині., згодом переїхала до Луцька. З дитинства у Лесі виявився хист до малювання. У 1960 році, закінчивши школу, вступила до Львівського училища прикладного мистецтва імені І. Труша на відділення художньої кераміки. У 1965 році Леся Каспрук, успішно закінчивши навчання в училищі та отримавши диплом (спеціальність – художня кераміка, кваліфікація – художник-майстер), повернулася до рідного міста, з яким пов’язане все подальше життя художниці і педагога. У 1966 році вона продовжила навчання у Львівському поліграфічному інституті імені Івана Федорова на факультеті графіки, де у 1972 році здобула вищу освіту з дипломом художника-графіка (спеціалізація оформлення та ілюстрація книги).

Від 1965 до 1978 року Л. Каспрук працює у Луцькій дитячій художній школі. Окрім того, у реалізації своїх творчих пошуків вона починає працювати, як театральний художник. У 1978 році Леся Павлівна перейшла на постійну роботу до Волинського обласного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка на посаду художника-постановника. Протягом десяти років (1977–1988) у її постановці вийшло більше 20 вистав, серед них: «І змовкли птахи» І. Шамякіна (1977 р.); «Наталка Полтавка» І. П. Котляревського (1978 р.); «Езоп» ГільермоФігейредо (1978 р.); «Без вини винні» О. Островського (1979 р.); «Сорочинський ярмарок» М.Старицького за М. Гоголем, муз. В. Штайгера (1979 р.); «Соловейко-сольвейг» І. Драча (1980 р.); «Постріл» Л. Никоненка (1984 р.); «Лікар не по своїй волі» Ж. Б. Мольєра (1985 р.); «Вірність» Миколи Зарудного (1985 р.); ін. Проекти оформлення сцени та ескізи театральних костюмів, створені Лесею Каспрук у техніках пастелі, акварелі, олії вражають високим професійним і художнім рівнем.

Однак, тяга до педагогічної праці, спілкування з дітьми спонукали художницю перейти на викладацьку роботу. З 1989 до 2003 року працювала у Луцькому будинку вчителя викладачем школи мистецтв та студії образотворчого мистецтва та з 1994 по 2002 рік знову викладала у Луцькій дитячій художній школі.

Займаючись роботою із обдарованими дітьми та молоддю, не полишала власної творчості. Натюрморти, пейзажі, портрети в техніці акварелі та олії, свідчать про серйозний фаховий рівень художниці.

Зрідка Леся Павлівна брала участь у колективних художніх виставках. З її творчістю були добре знайомі близькі їй люди, родичі, друзі, яким вона любила дарувати свої роботи. Вони ж були й персонажами її творів. Не один портрет вона написала зі своєї бабусі по материнській лінії Агнії Антонівни Олекси. Створила портрети своїх подруг – Олени Никорак, Світлани Ромашки та Євгенії Ромащук, колег Галини Хаджиоглової та Володимира Жижеруна, матері Віри Олександрівни, доньки Насті. Кохалася у квітах, особливо в півоніях, композиції з яких знайшли відображення в написаних нею акварелях.

У коло професійних інтересів Л. Каспрук ввійшла також її праця в царині книжкової графіки. Макети оформлення книг, ліногравюри, екслібриси, створені мисткинею, відзначаються цікавим творчим і художнім рішенням.

Леся Каспрук мала ще один талант – поетичний. Вона писала вірші. Окремі з них були опубліковані у місцевій пресі.

Виставка репрезентує малярський і графічний доробок волинської художниці, який зберігає її родина, приватні особи та Волинський краєзнавчий музей Представлено біля ста художніх творів і фотографій.

Виставка буде працювати впродовж грудня 2018 року в Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового за адресою: смт. Торчин Луцького р-ну, вул. Незалежності, 84. Тел. (0332) 79-75-56

Переглядів: 353 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz