Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2016 » Жовтень » 4 » Відбулися Всеукраїнські краєзнавчі читання пам’яті Григорія Гуртового
14:34

Відбулися Всеукраїнські краєзнавчі читання пам’яті Григорія Гуртового

Закрити баннер

29 вересня у селищі Торчин відбулися Другі Всеукраїнські краєзнавчі читання пам’яті Григорія Гуртового. Вони проходили на базі народного історичного музею, названого на честь краєзнавця і музейника. Власне, цей музейний заклад, разом із сектором культури Луцької райдержадміністрації, Волинським краєзнавчим музеєм та Волинською обласною організацією НСКУ, став одним з ініціаторів та організаторів проведення наукового форуму. Видано науковий збірник матеріалів читань.

Розпочалися читання з хвилини мовчання та покладання квітів на могилі Григорія Олександровича та його дружини, Ганни Іванівни.

Покладання квiтiв на могилi Г.О.Гуртового

Науковцi вшановують пам'ять краeзнавця

Надалі захід був продовжений у Будинку культури смт. Торчин, де голова Президії, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, очільник ВОО НСКУ Геннадій Бондаренко запрошував учасників до виступу. Вітання учасникам конференції та теплі слова про Григорія Олександровича тут висловили перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, заступник голови Луцької райдержадміністрації Інна Бас. Від музейників області виступив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, а освітянську ниву вітальним словом представив головний спеціаліст відділу освіти Луцької райдержадміністрації Олександр Томаченко.

Численні виступи та матеріали учасників засвідчили глибоку повагу до постаті нашого краянина зі сторони істориків-краєзнавців, працівників музеїв і навчальних закладів з мм. Луцька, Рівного, Дніпра, Кам’янця-Подільського, Тернополя, Бердичева, Острога, Любомля, м. Клайпеда (Литва). Саме з цих міст надійшли наукові статті, які були видані до початку форуму окремим збірником.

Пленарне засiдання. Президiя

Частину публікацій автори представили у доповідях під час пленарного засідання. Цікавими були спогади про Григорія Олександровича ректора ВІППО Петра Олешка, директора Музею історії сільського господарства Волині-скансену Олександра Середюка, заступника директора з наукової роботи ЛІРоЛ «Україна» Олени Бундак та ін. Також прозвучали насичені фактажем краєзнавчі дослідження науковців з Національного університету «Острозька академія»: професора Володимира Трофимовича, доцентів Віктора Атаманенка, Миколи Близняка, Володимира Марчука. Свої розвідки з історії Волині, зокрема й Луцького району, представили професор ЛІРоЛ «Україна», проректор ВІППО Олександр Дем’янюк, краєзнавець Геннадій Гулько, завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна, завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського Віталій Кушнір та ін.

Спогади вiд Олександра Середюка

Наукова доповiдь  доцента Володимира Марчука

Окрім наукової частини, гості й учасники також відвідали Свято-Михайлівський храм у с. Білосток, де настоятель, отець Володимир та завідувач місцевої бібліотеки Світлана Семенюк розповіли про минуле села і цієї давньої святині краю.

Вiдвiдання Свято-Михайлiвського храму с. Бiлосток

З особливим зацікавленням усі оглянули експозицію та виставки Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового, де екскурсію провів автор цієї замітки. Перебуваючи у храмі муз, виплеканому ентузіастом, можна було відчути дух справжнього краєзнавця, до останніх днів життя відданого своїй справі.

Огляд експозицiї Торчинського музею

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Переглядів: 503 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz