Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2021 » Жовтень » 25 » Відбулася конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
12:40

Відбулася конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

21–22 жовтня на базі відділу Волинського краєзнавчого музею – Музею волинської ікони, була проведена ХХVІІІ Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація».

У конференції взяли участь вчені, мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори з України, Росії, Білорусі та Польщі. Виданий науковий збірник, до якого увійшли матеріали з іконографії, історії окремих храмів, рентгенографічних досліджень, хіміко-технологічних та ентомологічних досліджень пам’яток сакрального мистецтва України і Білорусі. Науковий збірник ілюстрований кольоровими світлинами пам’яток, більшість з яких публікується вперше.

21 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття конференції та її пленарне засідання.

З вітальними словами до учасників конференції виступили Юрій Поліщук – перший заступник голови Волинської облради, Віталій Стрільчук – заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації, митрофорний прот. Роман Бегей – прес-секретар Луцької дієцезії УГКЦ, синкел у справах духовенства, прот. Василь Лозовицький – декан богословського факультету ВПБА. У роботі конференції взяли участь Генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова та прот. Олександр Безкоровайний – віце-канцлер Волинської єпархії ПЦУ.

Конференція проходила онлайн та офлайн. Одним з важливих питань, що обговорювалися учасниками, було збереження сакральних творів у храмах та роль у цьому законодавчої та нормативної бази системи охорони пам’яток в Україні.

Учасникам конференції була представлена монографія кандидата мистецтвознавства, наукового співробітника відділу народного мистецтва Інституту народознавства НАН України Олега Болюка «Художнє дерево у церквах (за матеріалами західних областей України)».

У другій половині дня пленарне засідання конференції продовжилося у Музеї волинської ікони.

Учасникам був презентований вівтар першої половини XVII ст. з с. Борочиче Горохівського району, який цьогоріч відреставрували у ННДРЦУ. Даний експонат є унікальною пам'яткою декоративного різьблення західної традиції, одиниці яких збереглися на теренах України. Результати техніко-технологічних досліджень пам’ятки представила Любов Єфіменко – завідувачка наукового сектору рентгенографічних досліджень ННДРЦУ. Про складний процес реставрації доповіла Дарина Жигалкіна художниця-реставраторка ННДРЦУ. Світлана Стрєльнікова розповіла про багаторічну співпрацю ННДРЦУ та Музею волинської ікони у дослідженні та реставрації сакрального мистецтва Волині.

Геннадій Бондаренко – голова Волинського обласного товариства краєзнавців, подарував музею монографію за його авторства «Історичне краєзнавство Волинської області (1939-2019 роки)», презентація якої відбудеться незабаром.

Учасники конференції ознайомилися з експозицією та виставкою «Образ хреста у сакральному мистецтві Волині».

22 жовтня відбулося виїзне засідання конференції. Учасники прибули до Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря, однієї з найдревніших обителів України. Мирослава Бондарук, екскурсоводка Центру туристичної інформації та паломництва ЖИДИЧИН ЦЕНТР, розповіла про історію та архітектуру монастиря. Науковці побували у Митрополичих Палатах та Миколаївському храмі, де ознайомилися з давніми творами сакрального мистецтва. Обговорили питання дослідження і реставрації святинь працівниками ННДРЦУ задля їхнього збереження, а також підписання меморандуму між Музеєм волинської ікони та Центром туристичної інформації та паломництва ЖИДИЧИН ЦЕНТР у справі дослідження і популяризації сакральної спадщини монастиря.

Музей волинської ікони дякує працівникам Центру Мирославі Бондарук та Юлії Дащук за професіоналізм, активну просвітницьку робот та гостинність. Будемо працювати разом задля збереження духовної спадщини Волині.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь

Переглядів: 299 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz