Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2013 » Червень » 20 » Відбулася конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.
15:06

Відбулася конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.

Закрити баннер
19-20 червня 2013 року Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Володимир-Волинською міською радою провів у м.Луцьку та м.Володимирі-Волинському ХLVІІ Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”, присвячену 1025-й річниці Хрещення Київської Русі та першої писемної згадки про м.Володимир-Волинський (програма тут). Саме древній Володимир поряд із Луцьком та літописним градом Волинь були адміністративними і духовними центрами давньої Волині. Тому тематика зародження і розвитку християнства у Володимирі-Волинському стала центральною темою, про яку говорили науковці протягом двох днів роботи конференції.
Її учасниками стали науковці, освітяни, краєзнавці з багатьох областей України, Києва, Львова, Житомира, Рівного, Острога, Радехова, Нетішина, Луцька, Володимира-Волинського, Горохова, Каменя-Каширського, Ковеля, Любомля та ін., які подали свої матеріали до оргкомітету конференції.











На конференції прозвучали доповіді та повідомлення, присвячені археології, історії, культурі та етнографії Володимира-Волинського і Волині в контексті української та світової історії, ролі християнства в історії та культурі краю.









У перший день конференції, 19 червня, у Волинському краєзнавчому музеї відбулися пленарні та секційні засідання, відкриття виставки „Духовні центри християнства на Волині”, присвяченої 1025-літтю Хрещення Київської Русі. На виставці демонструються пам’ятки релігійної культури Волині – предмети особистого благочестя перших християн, твори іконопису, церковного живописного портрету, сніцарства, фрагмент оригінальної фрески з ликом Ісуса Хреста із собору Іоана Богослова в Луцькому замку, унікальні ескізні об’ємні малюнки Андріана Прахова 90-х років XIX ст., запропоновані мистецтвознавцем для церковного інтер’єру відновлюваного тоді Успенського собору в місті Володимирі.



Другий день конференція працювала в культурно-мистецькому центрі міста Володимира-Волинського. Тут провели урочисте пленарне засідання, підведення підсумків та презентацію видання „Генеральні візитації церков і монастирів Володимирської унійної єпархії кінця ХVІІ – початку XVІІІ століть: книга протоколів та окремі описи” (загальна редакція та історичний нарис: Анджей Ґіль, Ігор Скочиляс. – Львів; Люблін, 2012). На завершення учасники конференції ознайомилися з пам’ятками Стародавнього Володимира, побували у Зимненському Святогорському монастирі.

















Видано науковий збірник матеріалів конференції, у якому вміщено науковий доробок 59 авторів. Окремий розділ збірника присвячений ролі християнства в історії та культурі краю. Збірник розрахований на науковців, краєзнавців, освітніх працівників та широке коло шанувальників минувшини.
Конференцію організовано в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму у Волинській області на 2011-2015 роки та за підтримки Володимир-Волинської міської ради.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 658 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz