Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2017 » Жовтень » 23 » Відбулася ХХІV міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»
19:32

Відбулася ХХІV міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»

Закрити баннер

Починаючи з 1994 року на базі Музею волинської ікони Волинський краєзнавчий музей проводить наукові конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація», що мають на меті узагальнення досвіду провідних науково-дослідних профільних організацій, музейних та освітніх установ для вирішення питань збереження, дослідження та реставрації волинського іконопису, пам’яток сакрального мистецтва історичної Волині та України.

Цього року у ХХІV міжнародній науковій конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» взяли участь 45 вчених з України, Росії, Білорусії, Польщі, які зібрались 19 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї на пленарному засіданні.

За традицією відкрив засідання директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, учасників конференції привітали представники духовенства і влади.

Далі мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори виступили з повідомленнями з історії, атрибутування, рентгенографування, хіміко-технологічних досліджень пам’яток сакрального мистецтва Волині, Київщини, Тернопільщини, Чернігівщини, Слобожанщини.

Матеріали повідомлень опубліковані у науковому збірнику конференції, окремий розділ якого присвячений вивченню творчої спадщини Йова Кондзелевича. Видання ілюстроване кольоровими світлинами пам’яток, більшість яких публікується вперше. До конференції співробітниками Музею волинської ікони були підготовлені до видання (вийшли електронні версії ) каталоги із серії «Колекції Волинського краєзнавчого музею», випуск 13: «Волинська ікона XVI-XVIII ст. Ч.ІІІ» та «Живопис західноєвропейської традиції XVIII-ХІХ ст. Ч. І.»

У другій половині дня у Музеї волинської ікони відбулась наукова академія з нагоди 350-річчя від дня народження Йова Кондзелевича. Учасники і гості конференції мали можливість ознайомитися із шедеврами сакрального мистецтва у експозиції Музею волинської ікони – унікальними іконами, створеними на Волині іконописцем-ієромонахом Білостоцького монастиря Йовом Кондзелевичем та майстрами його кола. У рамках роботи академії були представлені одвірки царських і дияконських врат роботи Йова Кондзелевича з колекції Музею волинської ікони, які реставрує Анатолій Квасюк, завідувач майстерні Волинського краєзнавчого музею. Тетяна Єлісєєва, завідувач Музею волинської ікони, представила цінні експонати, а реставратор розповів про складність реставраційного процесу.

Особливу зацікавленість присутніх викликав мистецький проект «Йов Кондзелевич. Велич і слава, європейський контекст. До 350-ліття від дня народження Йова Кондзелевича», який презентували народний художник України Мирослав Откович та завідувач Львівської філії ННДРЦ України Тарас Откович. Автори проекту представили творчість Йова Кондзелевича у контексті європейського мистецтва XVI–XVII ст., на тлі творчості великих майстрів Ренесансу – Ель Греко, Рафаеля Санті, Тиціана Вечелліо, Доменіко Гірландайо. Банери демонстрували твори європейських художників і твори Йова Кондзелевича із близькими сюжетами, технічними та композиційними елементами зображень. Проводячи паралелі робіт Йова Кондзелевича із роботами знаних художників, які є символами найвищих досягнень європейського мистецтва, можна було побачити та зрозуміти велич постаті скромного монаха-іконописця, який більшу частину свого життя провів у монастирях Волині, але створив шедеври рівня вершин європейського мистецтва.

Екскурсією «Йов Кондзелевич і Луцьк», що ознайомила гостей з пам’ятними місцями, пов’язаними з життям видатного іконописця, завершився перший день роботи конференції.

20 жовтня робота конференції продовжилася у Музеї волинської ікони секційними засіданнями конференції, на яких учасники виступили із науковими доповідями.

Потім відвідали Михайлівську церкву с. Білосток Луцького району, де ченцем був Йов Кондзелевич, і Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 376 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz