Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2013 » Серпень » 28 » Відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація” (ВІДЕО).
12:23

Відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація” (ВІДЕО).

Закрити баннер
27-28 серпня у м.Луцьк відбулася ХХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони (програма конференції ТУТ). Вона продовжила традицію щорічних наукових зібрань з питань дослідження і реставрації волинського іконопису. Конференція була присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського та приурочена до 20-річчя Музею волинської ікони у Луцьку.
Відкритий 26 серпня 1993 року, Музей волинської ікони є послідовником давніх традицій музейництва Волині в збереженні, дослідженні та популяризації пам’яток церковної старовини. Створення цього унікального музею привернуло увагу фахівців до волинського іконопису, започаткувало його планомірне, комплексне дослідження. Музей волинської ікони став консолідуючим центром вивчення сакрального мистецтва Волині та проведення щорічних конференцій з волинського іконопису. Нині ми маємо вже двадцяту наукову конференцію. Основним завданням цього наукового проекту, започаткованого у 1994 році, є узагальнення досвіду провідних науково-дослідницьких профільних організацій, музейних та освітніх установ для вирішення нагальних проблем збереження, дослідження та реставрації пам’яток волинського іконопису, привернення уваги науковців та громадськості до цього унікального явища у мистецькій спадщині України.



У ХХ міжнародній науковій конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація” зголосилися взяти участь понад 60 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Свої здобутки та досвід у галузі збереження та дослідження пам’яток сакрального мистецтва представили фахівці з музеїв, реставраційних установ, вищих навчальних закладів, академічних інститутів – всіх основних наукових центрів, що працюють над дослідженням та реставрацією волинської ікони. Це, зокрема, Інститут українознавства імені І.Крип’якевича НАН України, Інститут народознавства НАН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського НАН України, Львівська національна академія мистецтв, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Національний університет „Острозька академія”, Харківська державна академія дизайну та мистецтв, Природничо-Гуманітарний Університет у Сєдльцах (Республіка Польща), Білоруський державний університет (Республіка Білорусь), Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Львівський музей історії релігії, Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.Яворницького, Донецький обласний художній музей, Волинський, Тернопільський і Рівненський обласні та Любомльський і Камінь-Каширський районні краєзнавчі музеї, Музей книги та друкарства м.Острога, Чернівецький обласний художній музей, Національний заповідник „Хортиця”, Державний історико-культурний заповідник м.Острога  та Національний заповідник „Замки Тернопілля”, Калузький обласний художній музей (Російська Федерація), Національний мистецький музей Республіки Білорусь та Музей старожитнобілоруської культури Інституту мистецтвознавства, етнографії і фольклору НАН Білорусі, Замосцький музей у Замосці (Республіка Польща), Центр пам’яткознавства НАН України, Національний науково-дослідний реставраційний центр України і його Львівська філія та інші.



У перший день конференції у Волинському краєзнавчому музеї відбулися пленарні засідання.
Презентували і нові видання з сакрального мистецтва: книгу-альбом „Музей волинської ікони”, монографію Євгенії Ковальчук „Формування фонду сакрального мистецтва у Волинському краєзнавчому музеї (1929–2012 роки)” та каталог „Волинська ікона XVIXVII ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею”. Потім відбулися урочистості з нагоди 20-річчя Музею волинської ікони.
У другий день в Музеї волинської ікони були проведені секційні засідання конференції та презентація книги „Павло Жолтовський. UMBRA VITAE. Спогади, листування, додатки. – Харків, 2013”.
Видано науковий збірник матеріалів конференції, у якому вміщено науковий доробок 54 авторів. Видання ілюстроване фотографіями, більшість з яких публікується вперше.
 
Фото Л. Максимова ТУТ
Переглядів: 644 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz