Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2013 » Травень » 29 » Видано каталог-довідник „Миколай Крушевський і Волинь”.
16:13

Видано каталог-довідник „Миколай Крушевський і Волинь”.

Закрити баннер
Волинським краєзнавчим музеєм спільно зі Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки підготовлено і видано книгу Пахолок З.О. Несторук І. М. Миколай Крушевський і Волинь : каталог-довідник / Зінаїда Пахолок, Ілона Несторук. – Луцьк: Волинянин, 2012. – 156 с.; іл.
До каталогу-довідника включена інформація про генеалогію та науковий доробок видатного уродженця Волині лінгвіста Миколая Крушевського (1851–1887), його листи до І. В. Цвєтаєва та Яна Карловича, а також  перелік матеріалів про життя і творчу діяльність, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею.
Для науковців, викладачів, краєзнавців, студентів, усіх, кому цікава постать Миколая Крушевського.
 
Видання здійснене за фінансової підтримки ради з питань видавничої справи Волинської обласної державної адміністрації.
 
Історичне краєзнавство Волині неможливо уявити без постаті Миколая Крушевського, вченого зі світовим ім’ям, який народився в Луцьку, тут отримав початкову освіту. Дитинство провів у Ковелі та родинному маєтку матері у селі Солотвин, де познайомився з українським побутом і звичаями, куди приїжджав кожного літа на відпочинок, навчаючись у Холмі та Варшаві, а згодом працюючи у далекій Казані.
Зацікавлення цією постаттю однією з авторів пропонованого видання відбулося двадцять років тому під час проведення у Луцьку історично-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині: Історичні постаті краю». Відтоді З. О. Пахолок докладає чимало зусиль для вивчення і популяризації життєвого і наукового шляху Миколая Крушевського. З цією метою дослідниця вивчала матеріали в різних архівах України, Росії, Польщі, бо, на жаль, особистий архів ученого не зберігся. Вона брала участь у міжнародних і конференціях, на яких виступала з доповідями, що містили новий біографічний матеріал, зокрема, їй вдалося віднайти два зображення вченого.
На особливу увагу заслуговує діяльність З. О. Пахолок, спрямована на перевидання і переклад наукових праць Миколая Крушевського. З. О. Пахолок є авторкою багатьох публікацій з краєзнавчої тематики, серед них значне місце посідають матеріали, присвячені видатному волинянину. Для того, щоб ім’я М. Крушевського було добре відомим в Україні і на Волині, виступає у засобах масової інформації, організовує і проводить заходи, пов’язані з дослідженням життя і діяльності видатного мовознавця, популяризує ім’я і твори М. Крушевського, якого можна поставити в один ряд з такими відомими краянами польського походження як Габріела Запольська, Юзеф Крашевський, Олександер Цинкаловський.
У пропонованому каталозі-довіднику чітко простежується думка про те, що Миколай Крушевський є представником науки, який об’єднує важливі аспекти історичних зв’язків українського, польського і російського народів.
Стаття «Постать Миколая Крушевського у родинному оточенні» написана З. О. Пахолок, яка віднайшла і опублікувала у Москві листування М. Крушевського з І. В. Цветаєвим та Я. Карловичем, уклала «Хронологію життя і наукової діяльності М. Крушевського» та список наукових праць видатного мовознавця. Доробок І. М. Несторук становить «Каталог матеріалів про Миколая Крушевського з фондів Волинського краєзнавчого музею» і відбірка двох блоків ілюстрацій.
Анатолій Силюк,
директор Волинського краєзнавчого музею,
заслужений працівник культури України
Переглядів: 700 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz