Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2018 » Квітень » 5 » «Великдень у Косачів» продовжується
09:55

«Великдень у Косачів» продовжується

Закрити баннер

4 квітня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, відкриттям традиційної виставки «Великодні писанки Олени Пчілки», продовжились заходи «Великодня у Косачів», розпочаті 30 березня.

31-ша таблиця з перевиданого кілька років тому альбому О. Косач «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки» (1876р.), на якій представлено 23 візерунки писанок, оригінал 4-го видання згаданого альбому, оригінал Великодньої поштівки, надісланої Лесі Українці Марусею Собіневською (вихованкою прийомних батьків чоловіка письменниці Климента Квітки), колекція сучасних Пасхальних привітальних листівок, писанки за зразками з альбому Олени Пчілки представлені на виставці.

Цікавим експонатом, який експонується вперше, є історичний журнал «Киеская старина» за квітень 1904 року, у якому автор повідомлення А. Грепачевський подає «Велыкодни писни» і записи з села Мизяковські хутори Вінницького повіту Подільської губернії «О крашанках и писанках». Ось які легенди він записав про писанки.

1. Коли прийшли царі до Христа з дарами смирном і ладаном, Марія Магдалина, яка була дуже бідна і не мала чого принести, то взяла два яйця − одне пофарбувала, а друге пописала і принесла в дар Христові.
2. […] всякі недовірки, як Христос ішов на страждання, спокушали його: наберуть в пелену камінців та й питають його, що вони ховають в пелені, а Христос їм і каже: «крашене та пысане». Вони відкривають пелену, щоб посміятися над ним, а там крашанки та писанки. Так і пішов відтоді звичай писати та фарбувати яйця.
3. Ішли три жидівки на ярмарок продавати яйця, а одна з них поставила кошик з яйцями на землю і сама заснула біля нього; прокидається − а там писанки та крашанки.
4. Як сім років на одній скатерці носити свячене і не мити її, то вона має велику силу, бо з нею можна бачити, як цвіте папороть і знати, де закопані скарби. Розповідають, що один чоловік […] взяв скатерку, що сім літ святив в ній паску, свячений ніж, тарілку і Євангеліє і пішов під Зелені свята в ліс дивитися, як буде цвісти папороть. Поклав він скатерку, тарілку, на тарілку Євангеліє, коло тарілки ніж і читає Євангеліє. Як підійшло до півночі, зірвалася буря, аж до землі ламає дерева, кричить, свистить, а той чоловік аж похолодів; а лякатися не треба було, бо як злякався, то вже не побачив, як воно цвіло. Хутко і буря перестала.
5. Хто помре на «Великдень», той піде в рай, тому що Царські ворота відкриті весь тиждень.
6. Писанки пишуть після «крестопоклонной недели», тобто коли на церкву винесуть хрест. На 40 Святих потрібно виписати 40 «клинців», а на Вербній неділі і Благовіщення з писанками нічого не можна робити. Щоб писанки довго зберігалися, їх варять в чистий четвер, і при розписуванні їх не можна класти в «пазуху». Жовток освяченого яйця сушать, роблять з нього порошок і засипають ним очі, якщо трапиться більмо.

У збірнику орнаментів Ольги Косач запропонована система розташування узорів відповідно до рівня складності розвитку теми. Зразки вишивок авторка впорядковує за способами шиття, техніками виконання, що засвідчують їх давність або новизну («занизування» — 6 таблиць, «настилування» — 6 таблиць, «хрестик» — 14 таблиць). Представлені українські вишивки, зразки узорного ткацтва, орнаменти на писанках явили самобутність і багатство української народної орнаментики. «Яку треба мати повабу до краси!» — захоплено писала дослідниця про естетичне чуття, вподобання і здібності нашого народу. Найголовніше завдання української орнаментики — прикрасити річ, наголошує О. Косач. Незвичайна простота, природність і водночас вишуканість яскраво відбиваються на народних творах усіх видів українського мистецтва. Це — дух «все тієї ж простої, але естетичної України, який, наприклад, чується в словах і мотивах її пісень», — підcумовує дослідниця. Вона фахово аналізує усталені техніки вишивання, детально коментує представлені зразки орнаментів.

Великоднє свято продовжилося презентацією у музеї спільного проекту художниці Лариси Володимирівни Іванової та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки – пасхальної листівки «Христос Воскрес!».

Відому українську художницю, ілюстратора творів Лесі Українки, автора портретів Лесі Українки, Олени Пчілки, багато з яких зберігаються у фондах Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, з музеєм поєднує багаторічна дружба і співпраця, а ще – листування з В.М.Комзюк, яка упродовж тридцяти семи років була завідуючою музею. Лариса Володимирівна надіслала Вірі Михайлівні вітальну листівку (мальовану, маленький шедевр, який існує в єдиному примірнику). А в листі зазначила, що у неї таких малюнків-листівок є кілька і висловила бажання: чи не можна було б їх надрукувати.

Нині працівники музею частково здійснили цю її мрію: у Ковельській друкарні видали одну з великодніх листівок Лариси Іванової, яку пропонуємо відвідувачам і користувачам мережі.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 416 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz