Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2015 » Вересень » 10 » В обласному музеї розповіли про переможну Конотопську битву (ФОТО, ВІДЕО)
19:58

В обласному музеї розповіли про переможну Конотопську битву (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

   10 вересня 2015 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся третій захід із циклу «Перемоги української зброї», присвячений Конотопській битві 1659 року.

   Конотопська битва – яскравий приклад перемоги українського війська під проводом гетьмана Івана Виговського над московськими загарбниками. Про передумови і хід битви, присутнім на заході вихованцям Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, науковим співробітникам Любомльського краєзнавчого музею та іншим відвідувачам, розповів науковий співробітник відділу давньої історії обласного краєзнавчого музею Богдан Зек.

   Він акцентував увагу на тому, що події більш ніж 300-річної давнини нагадують теперішню ситуацію на сході України. Усупереч прагненням Московського царства контролювати Гетьманщину, І. Виговський обрав європейський вектор у своїй зовнішній політиці, підписавши у 1658 році Гадяцький договір з Річчю Посполитою. У відповідь на це московський цар підтримав опозиційно налаштованих козацьких старшин і почав вводити війська на територію Лівобережної України. У війні з Московією Гетьманщину підтримала Польща та Кримське ханство. Вирішальна битва московсько-української війни відбулася неподалік міста Конотоп 28 червня 1659 року. Під час її союзна козацька армія розгромила чисельно переважаючі війська противника. Москва почала готуватись до оборони. Однак, І. Виговському не вдалось закріпити перемогу через політичні чвари у середині Гетьманщини і несприятливу міжнародну ситуацію. У зв’язку з цим Виговський відмовився від булави, а Лівобережна Україна знову була окупована російськими військами.

   Захід супроводжувався фотодокументальною виставкою, де були представлені портрети політичних діячів і полководців, копія документу 1634 року із підписом І. Виговського, карти того часу та інші матеріали. Богдан Зек також представив реконструкцію зовнішнього вигляду вояків, які брали участь в битві. На заході була представлена і виставка артефактів, яка складалася із фрагментів холодної зброї, гарматних ядер, різноманітних козацьких люльок, порохівниць та інших експонатів.

   Чи не найголовнішим гаслом заходу, стала думка про те, що сила українців завжди була у їхній єдності, завдяки цьому ми перемагали тоді, переможемо й зараз.

Фото Л.Максимова

Переглядів: 553 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz