Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2016 » Травень » 17 » В обласному музеї презентовано іконостас
12:12

В обласному музеї презентовано іконостас

Закрити баннер

   16 травня 2016 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація іконостасу із Свято-Троїцької церкви с.Головно Любомльського району. 

   Головно – одне з найдавніших поселень Волині. Перша документальна згадка про село датується 1444 роком. До 60-х років ХVIII ст. селище було у власності Польської Корони. У 1768 році король віддав його разом з усім Любомльським староством у володіння графу Франциску Ксаверію Браницькому (1730-1819). 1841 року стараннями сина Браницького Владислава (1782-1843) у Головно був побудований кам’яний Свято-Троїцький храм, замість дерев'яної церкви, яка згоріла у 1820 році. Двоярусний іконостас встановили наприкінці ХІХ ст. Його виготовили 1886 року, про що свідчить дата на одній із колонок. Іконостас, очевидно, був привезений з іншої церкви і пристосований до архітектоніки місцевого храму. На це вказує невідповідність висоти і ширини іконостасу аркоподібному вівтарному простору: навершя іконостасу виступає над аркою, а сторони іконостасу завершуються дияконськими вратами, а не храмовими іконами.

   У 2009 році цей іконостас та бокові вівтарі «Причащання Святого Онуфрія» та «Зішестя Святого Духа на апостолів» за погодженням з Інститутом «Укрзахідпроектреставрація» були передані настоятелем храму архімандритом Савою (Мякота) до Волинського краєзнавчого музею. Іконостас був демонтований спеціалістами музею під керівництвом завідувача реставраційною майстернею Анатолія Квасюка. У музеї були проведені консерваційно-реставраційні роботи та монтаж іконостасу.

   Іконостас з Свято-Троїцького храму с. Головно виконаний у стилі класицизму, який став пануючим в опорядженні іконостасів ХІХ ст. Він двоярусний, іконографія скорочена до намісного і празничного рядів і обмежена іконами «Богородиця Одигітрія» та «Христос Вседержитель» у намісному ряді, «Різдво Христове», «Вхід Господній у Єрусалим», «Воскресіння Христове», «Вознесіння Господнє» у празниковому ряді. На дияконських вратах зображені «Ангел-охоронець» та «Святий Стефан». Завершується іконостас іконою «Тайна вечеря» та хрестом-розп’яттям.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 722 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz