Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2018 » Травень » 5 » В обласному музеї показали середньовічні артефакти князівського спадку (ФОТО, ВІДЕО)
11:20

В обласному музеї показали середньовічні артефакти князівського спадку (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

«Князівський спадок Волині» – під такою назвою у Волинському краєзнавчому музеї 4 травня, за участі Рівненського обласного краєзнавчого музею та кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування, відкрилася унікальна виставка середньовічних артефактів.

Модератором дійства виступив в. о. директора Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. В представленні виставки виступили Антон Панікарський, заступник директора ОАСУ Інституту археології НАН України, Інна Львівська, голова правління фонду «Спадок ХХІ ст.», Олексій Войтюк, автор виставки, завідувач відділу реставрації Рівненського обласного краєзнавчого музею, керівник археологічних досліджень Клеванського костелу, Оксана Байцер-Артеменко, архітектор-реставратор кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування, Анатолій Марчук та Сергій Мініч з Рівного, інші.

Виставка викликала зацікавлення місцевих засобів масової інформації, студентів та викладачів луцьких вузів, широкого кола краєзнавців, музейників, археологів, колекціонерів тощо.

Матеріали виставки побудовані в основному на результатах минулорічних досліджень в криптах костелу Благовіщення ХVІІ ст., розміщеного в смт. Клевань, одному з маєтків князів Чарторийських з ХV ст. Клевань розташований на трасі, що з’єднує Луцьк та Рівне, і є цікавим історичним об’єктом, адже тут, окрім костелу, збереглися мурований замок, церква Різдва Христового, синагога, єврейське кладовище. Про ці пам’ятки, в першу чергу про проблеми поруйнованого замку та підземні таємниці римо-католицького костелу, розповідають матеріали виставки.

Фонд «Спадок ХХІ століття», створений для відновлення історичної та архітектурної спадщини України, виступив ініціатором та спонсором даних досліджень з відновлення імені Чарторийських, оскільки цей рід не зник, його історія налічує понад 600 років, і він досі продовжується в нащадках, котрі живуть у Польщі й по всій Європі.

Рід князів Чарторийських походить із середньовічного містечка на Волині Чарторийськ, нині село Старий Чарторийськ Маневицького району. Ще одна гілка роду володіла Литовижем поблизу Володимира та мала стосунок до побудови Зимненського монастиря. Таким чином дані дослідження є унікальним явищем для вивчення славетного волинського роду, а їх висвітлення на виставці – непересічною подією у культурному просторі.

Запрошуємо оглянути виставку з 10 до 18 год. (крім вихідних днів - понеділка, суботи) за адресою: м. Луцьк, вул. Шопена, 20. Тел. для довідок (0332) 247582

Фото Л. Максимова

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Відео 12 Канал:

Відео ТРК Аверс:

Переглядів: 483 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz