Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2017 » Липень » 19 » В обласному музеї експонується виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)
09:17

В обласному музеї експонується виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

У рамках Року УПА на Волині та з нагоди 100-річчя від дня народження Голови Проводу ОУН Олега Штуля, у Волинському краєзнавчому музеї експонується виставка „Довге повернення в Україну”, підготовлена кандидатом історичних наук, провідним науковим співробітником Богданом Зеком.

Виставка розповідає про українського патріота, який значний період жив на території нинішньої Волинської області. Під час навчання у Варшавському університеті вступив до ОУН, тісно співпрацював із Олегом Кандибою, Дмитром Донцовим, Євгеном Маланюком, Оленою Телігою та іншими представника української творчої інтелігенції. Олег Штуль – член київської похідної групи ОУН(м), згодом представник Андрія Мельника у „Поліській січі” Тараса Боровця. У 1943 році арештований німцями, перебував у концтаборі „Заксенгаузен”. Після закінчення Другої світової війни залишився у Франції, працював редактором газети „Українське слово”. Після смерті Андрія Мельника обраний Головою Проводу ОУН. Олег Штуль також займався видавничою діяльністю. Він редагував праці дисидентів, які побачили світ у „Націоналістичному видавництві” в Парижі.

Створення виставки стало можливим завдяки сину Олега Штуля – Данилу, який передав до музею особисті речі, фотографії та документи свого батька та приїхав з Франції на її відкриття.

Серед переданих до Волинського краєзнавчого музею речей особливу увагу привертає годинник і натільний хрестик священика Данила Штуля, який у період нацистської окупації очолював благочиння Української Автокефальної Православної церкви у Заболоттівському районі, документи, листи і годинник його сина Олега Штуля – голови Проводу ОУН 1965–1977 рр., редактора газети „Українське слово”, що видавалася в Парижі. Привертає увагу також лист Тараса Бульби-Боровця із його підписом і нотаріальним завіренням.

Ці матеріали були передані для Волинського краєзнавчого музею родиною Данила Штуля під час перебування провідного наукового співробітника музею Богдана Зека у Парижі, де він взяв участь у пам’ятному вечорі, присвяченому 100-річчю від дня народження Олега Штуля. Під час заходу Богдан Зек презентував свою книгу «Олег Штуль у боротьбі за Україну», яка була видана у 2013 році „Літописом УПА” в серії „Події і люди”, охарактеризував роль Олега Штуля в українському визвольному русі, проводив паралелі із сучасністю, давав відповіді на запитання.

Захід відбувся за ініціативи Українського літературного клубу в Парижі у Культурно-інформаційному центрі при Посольстві України у Французькій Республіці:

Переглядів: 399 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz