Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2013 » Листопад » 16 » В Музеї історії Луцького братства продовжується щорічний лекторій „Волинська рукописна спадщина”.
13:21

В Музеї історії Луцького братства продовжується щорічний лекторій „Волинська рукописна спадщина”.

Закрити баннер
Метою лекторію „Волинська рукописна спадщина” є поширення знань про писемну традицію на Волині, нижньою межею якої став акт Хрещення Русі (988 р.). Лекторій розпочав роботу понад два тижні тому, про його зміст детальніше вже повідомлялось на музейному сайті. Важливою складовою заходу цього року стала виставка факсимільно відтворених найдавніших рукописних книг та оригінальних писемних джерел XVI – XVIII ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею.



Уже в ході цьогорічного лекторію вдалим набутком виставкової експозиції стала щойно перевидана рукописна Луцька замкова книга 1560–1661 рр. – найстарша зі збережених українських актових судово-адміністративних книг, що створювались при замкових канцеляріях. Користуючись нагодою поспішаємо привітати укладачів цього неоціненого документального джерела – філолога Віктора Мойсієнка (Житомир) та історика Володимира Поліщука (Київ)! А усім волинянам хочемо побажати, щоб перевидана повним текстом актова книга з Луцька стала першою, але далеко не останньою з числа кількатисячного корпусу подібних книг з Волині.  
Поява на лекторії друкованої Луцької замкової книги (книги записів) дала можливість більш повно роз’яснити аудиторії особливості функціонування державних призамкових канцелярій, тим більше, що в центральній частині лекційної виставки розташований оригінальний руськомовний випис з такого ж типу луцької замкової (ґродської) книги, але за 1634 р. Створений випис під орудою луцьких замкових судових урядників – підстарости князя Павла Друцького Любецького і судді Геліяша Бронницького, засвідчений їхніми печатками і підписом писаря Матеуша Луцького та «слово в слово» звірений із формуляром запису луцьким канцеляристом Іваном Виговським, який про це залишив традиційний напис. Ще один автограф майбутнього гетьмана, на цей раз як захисника Луцького братства в 20-30 рр. XVII ст., слухачі лекторію оглядають на братському рукописі, який відтворений в експозиції музею. 
Запроваджений чотири роки тому цьогоріч лекторій підтвердив актуальність тематики для постійних слухачів – студентів Луцького педколеджу. Для щойно приєднаної студентської молоді зі Східноєвропейського національного університету – майбутніх спеціалістів в галузі журналістики та видавничої справи і редагування – лекторій з рукописної волиніани та його виставка були доповнені матеріалом про пам’ятки книгодрукування. В цьому контексті важливу пізнавальну роль відіграє збірка ранньої української барокової поезії, написаної у середовищі луцького братського літературно-видавничого гуртка –  «Лямент по отцю Іоану Василевичу 1628 року» (як луцький першодрук представлена на виставці сучасним фототипічним відтворенням 2010 р.). До репертуару книжкових пам’яток Волині сміливо можна зарахувати віршовану сатиру волинського патріота Данила Братковського, якого рішенням помісного собору Української Православної Церкви Київського Патріархату 27 червня 2013 р. було канонізовано як мученика і страстотерпця волинського. Свої вірші поет видав окремою збіркою в краківській друкарні у 1697 р., а на виставці пам’ятка представлена луцьким факсимільним перевиданням 2004 р. До цієї книги  ілюстрацією служить рукописний оригінал виставки – квитанція 1692 р. про сплату податку за 1686 – 1687 рр. з села Малин, яке перебувало у посесії в «його милості пана Братковського».





Від чергових слухачів лекторію – вчителів української літератури і мови з різних шкіл області, які в цих днях підвищували кваліфікацію у Волинському інституті післядипломної освіти, до книги відгуків Музею історії Луцького братства надійшло побажання у розширенні лекційної аудиторії. Тож запрошуємо до співпраці викладачів загальноосвітніх та вищих шкіл, які завдяки музейній акції мають можливість наочно познайомити своїх вихованців з багатющим світом непересічних рукотворних пам’яток. 
 
Лекції проводяться за умови попереднього замовлення за телефонами:
72-33-71 (Музей історії Луцького братства),
24-75-82 (Волинський краєзнавчий музей).
Переглядів: 668 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz