Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2015 » Квітень » 17 » В'ячеслав Липинський і сьогодення. Круглий стіл у музеї
21:57

В'ячеслав Липинський і сьогодення. Круглий стіл у музеї

Закрити баннер

   17 квітня 2015 року, з нагоди чергової річниці від дня народження В'ячеслава Липинського, у Затурцівському музеї відбувся круглий стіл з участю відомих істориків, краєзнавців, громадських діячів Волині та керівників Локачинського району, представників ЗМІ з проблем, пов'язаних з популяризацією поглядів В'ячеслава Липинського на державотворення в Україні та гідним пошануванням його імені.

   Модератором поважного зібрання було обрано відомого громадського діяча, історика і журналіста Василя Ворона. Основне питання, винесене на обговорення, – спорудження гідного пам'ятника Липинському на місці його поховання, про що йшлося нещодавно в обласній пресі. Повернувшись після покладання квітів до підніжжя відновленого монумента, гості Затурець в актовій залі музею активно включились в обговорення актуальних проблем. Однією з перших в обговорення включилась автор скульптури Ірина Дацюк, яка висловила свої пропозиції щодо облаштування меморіального місця. Історик Олег Савчук акцентував увагу на актуальності поглядів Липинського про територіальний патріотизм, відзначивши далекоглядність політика. Оксана Самойленко, директор Волинського інституту імені В.К.Липинського МАУП, науковець-політолог, яка вивчає творчість видатного земляка, як педагог наголосила на значенні крилатих висловів Липинського у вихованні студентської молоді та відвідання майбутніми будівничими нашої країни місць, пов'язаних з його іменем.

   Анатолій Шваб, декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, відзначивши велич постаті В'ячеслава Липинського, запропонував розробити комплексну масштабну програму з пошанування видатного ученого і мислителя не лише на рівні району чи області, але й у масштабах України.

   Голова Локачинської райради Василь Демидюк, голова районної адміністрації Віктор Дудечко говорили про стратегічний план розвитку району до 2020 року, в якому передбачені туристичні маршрути, один з яких – до Затурець, та подякували гостям за підтримку у проведенні цієї міні-конференції. Сільський голова Володимир Патійчук розповів про плани місцевої влади щодо популяризації імені видатного затурчанина. Настоятель православної церкви с.Киселин о.Іван висловився про необхідність об'єднання зусиль державних органів, освітніх закладів і церкви навколо патріотичного виховання учнівської молоді.

   Своє вагоме слово мовив і директор обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк, відзначивши успішні справи маленького музейного колективу в Затурцях у питаннях краєзнавчої роботи, налагодження стосунків з поважними інституціями в Києві та місцевими школами, в організації культурно-масових заходів.

   Науковці музею Віталій Кушнір і Наталія Гатальська підняли питання стосовно проблем з облаштування місцевого парку, впорядкування всієї території колишнього польського цвинтаря, створення рекреаційного куточка біля джерела “Безодня”, зміни окремих топографічних назв, упорядкування центру села.

   Підсумовуючи означені проблеми, головуючий зауважив, що багата тисячолітня історія України відображена в 50-ти пам'ятках від Устилуга до Олики, а Затурці – одне з цих визначних місць. Є розкішна програма реновації парку на території колишньої садиби Липинських. Потрібно оформити білборди на в'їзді до Затурець, де знаходиться пам'ятка національного значення. Треба готувати всеукраїнську та міжнародну конференції, присвячені Липинському. А загалом – необхідно запропонувати системний підхід до проблеми та розробити потужну програму “Липинський і сьогодення”.

   І хоч не було цього разу в Затурцях представників обласної влади, круглий стіл, зініційований головою Локачинської районної адміністрації Віктором Дудечком, – непересічний, важливий захід, який знайде своє практичне втілення.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник Затурцівського музею

Переглядів: 596 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz