Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2018 » Травень » 21 » У Затурцях знову свято
09:26

У Затурцях знову свято

Закрити баннер

У древні Затурці знову поспішали гості.

19 травня на території Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського з нагоди Міжнародного дня музеїв відбувся V фестиваль народного мистецтва “Над Королівським Шляхом”, приурочений 100-річчю з часу проголошення Української Держави.

Визнані майстри народної творчості із-за меж територіальної громади та наші односельчани представили фантастичні витвори своїх рук, вималювані їхньою багатою уявою. Розмаїття виробів талановитих земляків вабили очі присутніх на святі. Бажаючі тут же могли отримати кваліфіковані поради та пройти майстер-класи з лозо- та соломоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок, декупажу, виготовлення прикрас з бісеру та ін.

Справжнє задоволення отримав кожен від спілкування з Валентиною Якимович, Мирославою Кліщук, Любов’ю Федорук, Анатолієм Лучком, Галиною Коцюбинською, Ольгою Куляшею, Любов’ю Горецькою, Оксаною Поплавською, Аліною Фордюк, Галиною Ушаковою. Роботи Тетяни Козак представляла її донечка Софійка і Наталія Кіяшко. А ще тут можна було побачити “народження” вигадливого посуду на гончарному крузі Миколи Полякова.

Над усім цим линула пісня. Вокальні колективи та окремі виконавці привезли з собою український пісенний розмай від героїко-патріотичного спрямування до ліричного. Чи не вперше тут на повну потужність прозвучав український романс. Талановите виконання визнаних майстрів вокального мистецтва заворожувало слух учасників свята. Особливо хочеться відзначити юних виконавців, вихованців Локачинського будинку школяра та їхнього керівника Ніну Гринюк, учнів НВК “Локачинська ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія та Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В’ячеслава Липинського. Участь молодих талантів переконує у тому, що фестиваль житиме і щорічно скликатиме шанувальників народного мистецтва.

У декламуванні поетичних творів ніби змагалися заслужена артистка України Галина Кажан і студентка Волинського училища культури та мистецтв Діана Фордюк. Власні вірші читав гість із Львівщини Павло Ризванюк.

Було б несправедливо не відзначити квартет Маневицького районного будинку культури, що для участі у фестивалі подолав не тільки таку солідну відстань, а й власне бажання кожного співака відпочити у вихідний день. Велике спасибі для тріо “Віра, Надія, Любов”, яке, будучи лауреатом міжнародних конкурсів, не вважає занизькою для себе сільську сцену. Ансамбль “Журавка” з села Брище Луцького району, учасник багатьох наших фестивалів, знову своїм виконанням заворожив наших гостей. Мелодійний спів дуету “Волошки” обласної організації “Союзу чорнобильців” теж залишив щонайкращі відгуки. У виконанні самодіяльного квартету місцевого сільського просвітянського осередку “Джерело” вперше прозвучала пісня “Ой зібралися на Майдані...”, слова до якої написав активний учасник подій на Майдані Незалежності, наш земляк із села Замличі Степан Турук.

Великою мірою успіхові заходу завдячуємо майстерному веденню мистецької сторінки свята активною просвітянкою Юлією Іщук.

Впродовж відведеного для виступів часу кожен міг продегостувати запашні чаї на травах, посмакувати широким вибором усілякої випічки, приготованої місцевими просвітянками, та поспілкуватися між собою. На завершення учасники дійства та глядачі поласували смачним “козацьким кулішем”.

Ще довго над Затурцями і над Королівським Шляхом, що проходить через наше село, витатиме дух V фестивалю.

Висловлюємо слова щирої вдячності усім, хто допоміг в організації та наповненні змістом цього заходу.

Віталій Кушнір,
завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Переглядів: 427 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz