Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2014 » Січень » 24 » У Волинському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять жертв Голокосту (ВІДЕО).
11:57

У Волинському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять жертв Голокосту (ВІДЕО).

Закрити баннер
На вшанування пам’яті загиблих від Голокосту на Волині 24 січня 2014 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година «Від історії до живого свідка: розповідь очевидців Голокосту».



На заході була розгорнута фотодокументальна виставка «Голокост на Волині. Історичний огляд», яка підготовлена працівниками відділу новітньої історії музею. До уваги відвідувачів були представлені документи, світлини, матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею що стосуються теми Голокосту на Волині, зокрема: фото з відкриття Меморіалу жертвам Голокосту у Луцьку (1990 р.), карта-схема розташувань гетто на території м.Луцька, розпорядження окупаційної влади відносно єврейського населення на Волині, карта місць наймасовіших розстрілів єврейського населення Волині, фото розстрілу євреїв біля Луцького замку 26 червня 1941 року, копії протоколів допиту свідків, котрі були очевидцями масових розстрілів на Волині.



Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд-Вашем вдалося встановити 2363 прізвища рятівників-українців, які одержали звання «Праведник народів Світу». На виставці експонуються почесні грамоти деяких волинян, які удостоєні цього високого звання, а саме: Віри Каспрук, Ядвіги Скубікіної, Миколи та Марії Ваврисевичів. Також на виставці представлені матеріали про діяльність Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму по виявленню місць масових розстрілів. Під час Голокосту на Волині загинуло 110 тис. євреїв, з них: 25 658 у Луцьку. На Волині встановлено 56 пам’ятних знаків цієї трагедії.
27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей день запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. (Резолюція № 60/7). «Голокост, що призвів до винищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших національних меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість» – йдеться у резолюції. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.
На заході виступили: голова Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, член громади Шольхетман Дон Давидович. Вони поділились із присутніми – учнями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою – спогадами про воєнний Луцьк.





Головною метою щорічної акції поминання жертв Голокосту є осуд нацизму в усіх його проявах, збереження історичної пам’яті про знищення мільйонів людських життів і недопущення повторення геноциду.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 643 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz