Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2012 » Жовтень » 4 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність” (ВІДЕО).
16:03

У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність” (ВІДЕО).

Закрити баннер
4 жовтня 2012 року у Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність (до 70-ої річниці від дня створення)”.
Виставка зроблена на матеріалах музею і присвячена створенню і діяльність на Волині Української Повстанської Армії. В основі її – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х – 1950-х років. Зокрема, різноманітна агітаційна продукція підпільних упівських друкарень. Документи, які висвітлюють діяльність українських повстанських урядів: загальнонаціональної Української Головної Визвольної Ради та Народно-Визвольної Революційної Організації, яка була суто волинським феноменом. Цікавим є блок рукописних листів та записок воїнів УПА. З чорно-білих воєнних світлин того часу, представлених на виставці, можна довідатися не лише про головнокомандуючих повстанської армії, але й про тих командирів, які керували українським національним підпіллям у різних районах Волинської області.
Цінним доповненням експозиції виставки стала ікона „Образ Покрови”, на якій у 1942 році присягались вояки УПА. Її передав Волинському краєзнавчому музею голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук від настоятеля парафії української автокефальної православної церкви Київського патріархату святої Софії Київської в Чикаго Іван Боярчук з української діаспори, який подарував цю ікону Волині.
Окрасою виставки є колекція оригінальних робіт видатного волинського графіка, українського патріота і вояка УПА Ніла Хасевича, які передала СБУ до фондів Волинського краєзнавчого музею у 1992 році. Наявні також матеріали, що розповідають про тих ветеранів ОУН-УПА, які стояли біля витоків дисидентського руху в Україні у 1960-х – 1970-х роках. А ще – колекція листівок, конвертів і марок з фондів музею,  випущених на еміграції колишніми українськими повстанцями; історико-краєзнавчі дослідження боротьби УПА проти гітлерівського і сталінського тоталітарних режимів та багато інших цікавих експонатів з історії українського національного руху опору 1940-х – 1950-х років.
На відкритті виставки були присутні ветерани УПА, ліцеїсти, студенти та школярі. Почесним гостем виставки став відомий історик, автор багатьох книг з історії України, кандидат історичних наук Володимир Дмитрук, який подарував музею одну зі своїх праць. Долучився до слова і голова Братства ветеранів ОУН-УПА  Волинського краю імені Клима Савура Василь Кушнір, який зокрема сказав, що у лавах  УПА воювала, переважно, молодь, багатьом не було й 20-ти. Їхніх теперішніх ровесників він закликав рівнятися на відданих і відважних патріотів. Атмосферу відкриття виставки доповнили повстанські пісні.
Виставка „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність (до 70-ої річниці від дня створення)” буде працювати в дні роботи музею до кінця листопада 2012 року.
 
Переглядів: 866 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz