Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2012 » Грудень » 18 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Обереги милосердя”, присвячену 90-річчю від дня народження Надії Горлицької.
15:54

У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Обереги милосердя”, присвячену 90-річчю від дня народження Надії Горлицької.

Закрити баннер



     18 грудня 2012 року в приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулося відкриття благодійної виставки „Обереги милосердя”, яка присвячена 90-річчю від дня народження лучанки, берегині Чудотворної ікони Холмської Богородиці, заслуженого майстра народної творчості України, щирої  патріотки рідного краю, відомої громадської діячки, члена ради товариства „Холмщина”, активістки Союзу українок Надії Гаврилівни Горлицької (19.12.1922 – 28.08.2006).
Захід розпочато благословенням отця Богдана настоятеля Святофеодосіївської церкви м.Луцька, прихожанами якої була і є родина Надії Гаврилівни. Після депортації з Холмщини на Волинь в цьому храмі вів службу її тато отець Гавриїл Коробчук.
Перед запрошеними на благодійну виставку виступила донька майстрині Наталя Олексіївна Недільська, внук Анатолій прочитав вірш І.Засадко, присвячений Надії Гаврилівні.
З родиною Коробчуків та ім’ям Надії Гаврилівни пов’язана благочестива справа – збереження і безкоштовна передача на довічне зберігання у Луцьку в Музеї волинської ікони образу Холмської Божої Матері. Тетяна Єлісєєва, завідувач Музею волинської ікони, наголосила присутнім, що чудотворне повернення цієї святині стало не тільки відкриттям і явищем в культурному житті, яке викликало велике зацікавлення серед науковців з багатьох країн, але, в першу чергу, надзвичайно значимою подією в духовному житті християн всіх напрямків і конфесій. Музей став місцем паломництва. На прохання віруючих тут відбуваються молебні.
Надія Гаврилівна була активною громадською діячкою, членом ради Волинського обласного громадсько-культурного товариства „Холмщина”. Сьогодні побратими прийшли вшанувати пам’ять про неї. Від імені товариства виступив його голова Микола Антонович Онуфрійчук. Він зазначив, що ще при житті Надія Горлицька стала символом духовного надбання нашого народу. Вірш написаний ним на честь пані Надії став піснею, якою не один рік розпочинається фестиваль „Ти не згасла, зоре ясна”. Микола Антонович запропонував запровадити іменний диплом Надії Горлицької для переможців фестивалю в номінації „Декоративно-ужиткове мистецтво”.
Надія Гаврилівна знана на Волині вишивальниця. Її  роботи демонструвалися на 15 персональних виставках в різних куточках України. У 1990 році їй було присвоєне звання „Заслуженого майстра народної творчості України”. З 1991 року вона стала членом Спілки майстрів народного мистецтва України. Вишивальниця щедро ділилася своїм досвідом з дітьми та молоддю, викладала курси вишивки у Волинському центрі народної творчості, для студентів Волинського державного університету, дітей-інвалідів, давала майстер-класи в середніх школах і на підприємствах Луцька. Про цю сторінку життєдіяльності майстрині розповів присутнім доктор філологічних наук, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Віктор Феодосійович Давидюк.
Надію Гаврилівну підтримували в її творчості вірні подруги із громадської жіночої організації „Союз Українок”, які прийшли віддати шану цій благородній людині.
Ініціаторами заходу стала родина Надії Гаврилівни Горлицької. Разом із співробітниками відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею оформлено виставку робіт майстрині „Обереги милосердя”. На ній демонструються світлини родин Коробчуків, Горлицьких. Понад 200 високомистецьких вишиваних творів надано з родинної спадщини для огляду відвідувачів. Серед вишитих рушників, доріжок, серветок, скатертин, сорочок експонуються роботи внучок майстрині, портрет Н.Горлицької, виконаний волинською художницею Зіновією Рубан, нагороди, відзнаки та фотокопія ікони Холмської Божої Матері з рушниками вишитими для неї.
Зініційована виставка є благодійною. Родина щиро просить відвідувачів долучитися до благородної справи – перерахувати кошти на лікування онкохворої дитини, учениці 8 класу НВК „Гімназія №14”  Яринки Малаховської. (Приватбанк, рахунок № 29244825509100 МФО 305299 ОКТО 14360570 картковий рахунок   4405885824291709 Ольга Дмитрівна Малаховська).

Фото Л.Максимова
Переглядів: 774 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz