Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2012 » Жовтень » 29 » У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет Ю.А. Ярощука.
14:16

У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет Ю.А. Ярощука.

Закрити баннер
29 жовтня 2012 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет Ю.А.Ярощука „Таким він є у пам’яті нашій” з циклу „Людина в історії Волині” (до 90-річчя від дня народження).
Юхим Арсентійович Ярощук – державний і громадський діяч, незмінний голова облвиконкому 1956-1972 років, депутат Верховної Ради УРСР. У нелегкі повоєнні часи він 16 років очолював найважливішу ділянку роботи – господарську, соціальну, гуманітарну галузі області. Саме тоді закладались основи майбутнього економічного потенціалу області.
 У фондах музею зберігається особистий фонд Ю.А.Ярощука, матеріали якого експонувались на виставці. Серед них: документи, які посвідчують  особу, депутатські квитки різних скликань Верховної Ради УРСР, Волинської обласної Ради, ордени та медалі, блок матеріалів, які стосуються перебування Ю.А.Ярощука на посаді голови Волинського облвиконкому, фото різних періодів, з’їздів, делегацій. Експонується підбірка газет 60-70-х років, які переносять нас в історію Волині та Луцька повоєнного періоду. Серед останніх – газета „Радянська Волинь”, яка інформує населення краю про найвищу нагороду того часу – орден Леніна, якою була нагороджена область у 1967 році. З матеріалами виставки присутніх познайомила завідувач відділу новітньої історії Тетяна Дудар.
На вечір–портрет було запрошено колишніх співробітників Юхима Арсентійовича, його друзів, рідних, серед них: народний депутат України І скликання, Голова Волинського осередку Асоціації народних депутатів України Андрій Іванович Бондарчук; голова обласної планової комісії, на той час заступник голови облвиконкому Микола Іванович Бездушний; на той час начальник управління професійно-технічної освіти Володимир Миколайович Грицюк; заслужений журналіст України, на той час – працівник апарату облвиконкому Михайло Юхта; заслужений журналіст України, на той час – старший редактор громадсько-політичного мовлення Василь Федчук; онука Ю.А.Ярощука – Ольга Ярощук.
Ведуча вечора коротко розповіла про життєву дорогу Ярощука. Своєю чергою, про співпрацю з діячем розповіли запрошені на вечір-портрет гості. „На жаль, постать Ярощука залишається невідомою, але він з тих людей, котрі є прикладом того, як можна реалізувати себе в складних умовах”, – наголосив Андрій Бондарчук.
На вечорі були присутні учні Луцького кооперативного коледжу Львівської комерційної академії.
Фото Л.Максимова
Довідково:
Юхим Арсентійович Ярощук народився 10 жовтня 1922 року в селі Сереховичі Старовижівського повіту Волинського воєводства Другої Речі Посполитої в селянській сім’ї. У 10 років залишився без матері, а ще через рік – помер батько. Місцевий священик, отець Миколай, взяв хлопця до себе на виховання. Кілька років після цього ще навчався у школі села Сереховичі, пізніше – за підтримки отця Миколая та односельчан – у гімназії в Ковелі. Після закінчення навчання у 1940 році вступив до ВЛКСМ та спочатку вчителював у селі Дроздні, а трохи пізніші став директором семирічної школи у селі Волошки Ковельського району.
У роки Другої світової війни був евакуйований на схід, працював заступником політрука у будівельному батальйоні в Башкирії, після чого – вчителем військової підготовки у місті  Ішимбай. У 1944 році відкликаний для роботи у відвойовані Червоною армією райони Волині. Трохи вчителював у Сереховичах, потому був директором середньої школи № 3 у Ковелі.
З 1946 року – завідувач Ковельського райвідділу освіти. Наступного року вступив до Львівської дворічної комуністичної партшколи й одночасно навчався на заочному відділенні у Львівському педінституті. Після навчання, у 1949 році був обраний секретарем Рожищенського райкому КПУ.
У 1950 році призначений завідувачем обласного управління народної освіти. Через три роки став депутатом Волинської обласної ради, а в 1954 році – заступником голови облвиконкому. Обирався депутатом кількох скликань Верховної Ради СРСР. З 1956 року і до своєї передчасної смерті – голова виконкому Волинської обласної ради.
Помер Юхим Ярощук 12 квітня 1972 року. Похований на кладовищі по вулиці Рівненській у Луцьку.
Переглядів: 848 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz