Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 7 » У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет чеського поета і музиканта, волинянина за походженням Йозефа Томана-Томанека.
13:24

У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет чеського поета і музиканта, волинянина за походженням Йозефа Томана-Томанека.

Закрити баннер
7 лютого 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет „Його батьківщиною була Волинь…”, присвячений чеському поету і музиканту, почесному доктору прикладних наук, волинянину за походженням Йозефу Вацлаву Томану-Томанеку (1912 – 2012).
Йозеф Вацлав Томан-Томанек народився 19 листопада 1912 року у чеській родині в селі Купичів Турійського району на Волині, де пройшли перші роки життя майбутнього поета і музиканта. Служив у чехословацькій армії Людвіка Свободи. Після закінчення війни залишається в Чехії, активно допомагає волинським чехам у поверненні на батьківщину. З 1950 року проживав на еміграції в Америці. Помер у Чехії 19 жовтня 2012 року.
За весь період літературної творчості автор видав майже сорок книг, написав багато  статей, в яких відстоював свободу своєї Вітчизни та свободу інших поневолених народів.
У проведенні музейного заходу брали участь: голова Волинського обласного відділення товариства зв’язків з українцями за кордоном „Україна – світ” Галина Марчук; головний спеціаліст сектору у справах релігій та національностей Волинської облдержадміністрації Олександр Кравчук; голова Турійської районної ради Ольга Черен; художник, майстер народної творчості України Марія Кравчук; керівник Волинського обласного товариства „Матіце Волинська” Лариса Младанович та численні гості.
Серед колекцій, які зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї , почесне місце займає особистий фонд Йозефа Томана-Томанека. Його експонатами є документи, матеріали про його життя і творчість, передані до музею його друзями та знайомими. Окремі з них, а саме: родинні фотографії, світлини з побуту чехів на Волині, вітальні листівки, партитури його музичних творів,  виписка з наказу про присвоєння Йозефу Томану-Томанеку звання полковника у відставці за участь у Другій світовій війні, листи, більше десяти книг автора, а також збірка віршів „Квіти гніву”, яку поет написав на Волині у 1939-1942 роках та ін., були представлені на фотодокументальній виставці „Його батьківщиною була Волинь…”, яку підготували наукові співробітники відділу науково-освітньої роботи.
Поезію Йозефа Вацлава Томана-Томанека мовою оригіналу прочитала член Волинського обласного товариства „Матіце Волинська” Анна Верезей, а учасники гуртка художнього читання „Слово – не криця”, який діє при Будинку культури мікрорайону Вересневе, читали вірші про волинський край із збірки „Квіти гніву”.
Для гостей музею прозвучали музичні твори „волинського чеха” у виконанні учнів Луцької  музичної школи №1 ім. Ф. Шопена (керівник Марія Лукач).
 




Фото Л.Максимова
Переглядів: 807 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz