Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2013 » Січень » 24 » У Волинському краєзнавчому музеї проведені заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.
19:13

У Волинському краєзнавчому музеї проведені заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Закрити баннер
27 січня світова громадськість відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей день запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). «Голокост, що призвів до винищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших національних меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість» – йдеться у резолюції. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН закликає пам’ятати про злочини минулого і не допустити їх повторення у майбутньому.
На вшанування пам’яті загиблих від Голокосту на Волині 24 січня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся цикл заходів, це – історична година «Трагедія єврейського народу», відкриття фотодокументальної виставки «Пам’яті жертв Голокосту. Волинь пам’ятає». Виставку підготовлено працівниками відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею. На виставці представлено документи, світлини, матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, документи з музею Яд-Вашем (Ізраїль) надані Волинською релігійною громадою прогресивного іудаїзму, особливо цінними є унікальні світлини лучан єврейської національності, котрі загинули під час німецької окупації у Луцьку (понад 70 світлин). Серед них: Софія Алькевич, розстріляна у Луцьку, мама Олександра Симоновського, котрий вижив, Ядвіга Субікіна, котра спасла двох єврейських хлопчиків, Вітольд Фоменко, лучанин, перукар, музикант, котрий передавав євреям у гетто документи, продукти, ліки. Після закінчення війни переїхав жити до Ізраїлю, у 1969 році, вже посмертно, йому присвоєно звання Праведник народів Світу. Також світлини з історії розстрілу чоловіків єврейської громади Луцька 26 червня 1941 року, світлини пам’ятних знаків, встановлених жертвам Голокосту на Волині. На Волині загинуло 110 тис.євреїв (25658 у Луцьку).
На виставці експонуються копії документів з Державного архіву Волинської області про діяльність окупаційної німецької влади, накази, розпорядження, оголошення стосовно поведінки євреїв.
Багато українців ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд-Вашем вдалося встановити 2363 прізвища рятівників – українців, які одержали звання Праведник народів Світу. Серед них і лучанка Віра Каспрук, на виставці експонується грамота та медаль Праведниці народів Світу.
У заході взяли участь: виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, який познайомив присутніх з діяльністю громади щодо відновлення історичної пам’яті життєпису єврейського населення Волині; лучанин Борис Карп розповів про Голокост, та про історію розвитку таких мов як іврит та ідиш; керівник вокального ансамблю «Яхад»Ольга Козирська, котра підготувала літературно-музичну частину заходу; ведуча заходу, молодший науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Олена Дубень.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 834 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz