Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2012 » Листопад » 22 » У Волинському краєзнавчому музеї презентовано виставку „Юзеф Крашевський і Волинь”, присвячену 200-річчю від дня його народження.
16:29

У Волинському краєзнавчому музеї презентовано виставку „Юзеф Крашевський і Волинь”, присвячену 200-річчю від дня його народження.

Закрити баннер
З нагоди 200-річного ювілею від дня народження плодовитого польського письменника Юзефа Ігнаци Крашевського (1812-1887), у рамках XLIII Волинської обласної наукової історико-краєзнавчої конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Юзеф Ігнацій Крашевський і Волинь”, присвяченої 200-річчю від дня народження, 175-річчю переїзду на Волинь та 125-річчю від дня смерті відомого польського письменника Ю.І.Крашевського, у Волинському краєзнавчому музеї 22 листопада 2012 року відбулося відкриття і презентація виставки „Юзеф Крашевський і Волинь”.
Організатори виставки – відділ давньої історії – запропонували оригінальний інтер’єрний показ музейної тематичної колекції, яка комплектується волинськими музейниками з-перед воєнного часу і до сьогодні. Учасники конференції та усі кому не байдужа творчість і життя письменника мали можливість познайомитись з прижиттєвими друками і фотографіями творця, з музейною збіркою книг з творчого доробку Ю.І.Крашевського. Експозиція виставки містить прижиттєві графічні портрети митця, портрети – медальони, пропам’ятні поштові листівки. Реконструкція інтер’єру середини XIX століття наближає сучасного глядача до епохи, в котру творив маститий літератор.
Особливе місце на виставці відведене карті-реконструкції Волинського театру військових операцій франко-російської війни 1812 року – події, що внесла суттєві корективи в географію життєвого шляху Ю. Крашевського. Через карту відвідувачі виставки знайомляться з географією волинського періоду письменника, який понад 20 років був власником трьох сіл сучасної Волині: Омельного Ківерцівського, Городка Луцького і Губина Горохівського районів.
Тривале життя Ю.І.Крашевського у середовищі волинського селянства поклало початок творення ним циклу народних повістей – нового тоді жанру польської літератури. Спостереження автора за життям волинського села істориками і етнографами нині розцінюються як своєрідне першоджерело, а герої його спостережень назавжди оселилися на сторінках його творів.
„Свою кохану Волинь”, „Преслічну землю Волинську” етнічний поляк Юзеф Крашевський вважав своєю рідною землею. Ці мотиви звучать у його листуванні з родиною; книгу друкованого епістолярію письменника можна побачити на виставці.


Фото Л.Максимова
Переглядів: 607 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz