Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2013 » Липень » 2 » У Волинському краєзнавчому музеї презентовано книгу „Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження” (ВІДЕО).
11:01

У Волинському краєзнавчому музеї презентовано книгу „Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження” (ВІДЕО).

Закрити баннер
У Волинському краєзнавчому музеї 2 липня 2013 року відбулася презентація книги „Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження”/Автор і упорядник А.І.Бондарчук. – Луцьк: ВМА „Терен”, 2013. – 472.
Презентацію книги відкрив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. Він розповів про період, коли діяльність братчиків була найактивніша. Також він повідомив, що книга вже має значний успіх серед покупців та вже є перші рецензії.





Виступив також і один із рецензентів книжки – отець кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку Волинської єпархії УПЦ КП Миколай. Він зауважив, що тема ця є достатньо важливою та актуальною, і висловив слова вдячності самому автору.



Завідувач Музею історії Луцького братства – відділу Волинського краєзнавчого музею, Олена Бірюліна розповіла, що висвітлена тема зараз актуалізується. Окрім того зазначила, що до книги увійшли публікації науковців, дослідників історичного Братства.



Із виходом книги у світ письменника привітали кандидат історичних наук, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко, заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук та ін.









Автор і упорядник видання, краєзнавець і письменник Андрій Бондарчук розповів, що над книгою працював довго, вносив правки, тому вийшла у світ книга із запізненням. За його словами виникали складнощі з отриманням матеріалів від кваліфікованих фахівців з історії Братства.



Нині уявити історію Луцька та волинського православ’я без діяльності історичного Луцького Хрестовоздвиженського братства неможливо. У нелегкі часи в боротьбі за віру, мову, українську ідентичність воно об’єднало свідомих людей, патріотів – незалежно від статків, освіти, віку, статі. В його багатогранній діяльності були періоди розквіту і занепаду. Найбільш тривалим часом вимушеної бездіяльності був радянський період аж до 1990 року, коли в столичному Луцьку вкотре відродилось Братство, що прибрало назву – Волинське крайове св. ап. Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське).
З перших своїх коренів відроджене Братство розгорнуло активну діяльність щодо становлення істинно української Церкви, розвитку благодійності, просвітництва. І першою такою церквою в Луцьку став колишній братський храм – Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. З 1997 року Братство все більше орієнтується на науково-історичний напрям своєї діяльності – вивчення свого минулого. А це складова історії міста, Волині, України.
Цьому обширу питань і присвячена книга „Луцьке Хрестовоздвиженське братство. Історія та відродження” (автор і упорядник Андрій Бондарчук), що вийшла у видавництві „Терен”, (директор Андрій Криштальський). Це своєрідний звіт про те, що зроблено за порівняно невеликий час – двадцять років.
У вибраних публікаціях дослідників історичного Братства (М.Довбищенка, Б.Колоска, В.Борщевича, В.Пясецького, О.Бірюліної та ін.), а також цілої когорти краєзнавців, журналістів, сучасних братчиків поєднується історія і сучасність
Значну частину матеріалів книги займають газетні публікації різних років і видань. Цей масив інформації складає своєрідний літопис становлення УПЦ Київського Патріархату.
Окремим важливим розділом книги є розповідь про те, як організовувався Музей історії Луцького братства, відроджувався братський некрополь – перші і єдині в Україні музейні об’єкти такого типу. Нині Музей став підрозділом Волинського краєзнавчого музею.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 722 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz