Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2018 » Березень » 31 » У Волинському краєзнавчому музеї підбили підсумки відзначення 400-річчя Луцького Хрестовоздвиженського братства (ФОТО, ВІДЕО)
21:06

У Волинському краєзнавчому музеї підбили підсумки відзначення 400-річчя Луцького Хрестовоздвиженського братства (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

На завершення 400-літнього ювілею Луцького братства у Волинському краєзнавчому музеї презентували науковий збірник та вшановували меценатів, – повідомила газета «Волинь-нова».

Основні події у рамках відзначення 400-літнього ювілею Луцького братства перелічив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. Це і випуск ювілейної монети, і урочиста академія, і міжнародна конференція, і випуск наукового збірника, і багато іншого.

Затим вручили подяки тим, хто найбільше доклався до розвитку братства. Подяками нагородили Петра Нестерука за фінансову підтримку, Луцьку міську раду, торговий дім «Земан», реставратора Сергія Миронченка, головного редактора газети «Волинь-нова» Олександра Згоранця, викладача Луцького національного технічного університету Петра Бискупа та його студентів за виготовлення макету Хрестовоздвиженського монастиря XVIII століття.

Анатолій Силюк (ліворуч) вручає подяку представнику ТД «Земан»

Андрій Ломага (праворуч) запевнив, що Луцька міська рада готова підтримувати діяльність братства

Анатолій Силюк і Петро Бискуп зі студентами: схоже між ВКМ та ЛНТУ намітилася нова співпраця

Заступник директора департаменту культури Луцької міської ради Андрій Ломага зазначив, що Луцька міська рада готова й далі підтримувати Луцьке братство, бо його діяльність важлива не лише для міста, але й для краю.

Петро Бискуп розповів не лише про труднощі під час створення макету братського монастиря, але про майбутню співпрацю між музеєм та університетом.

Завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна наголосила, що йдеться не лише про церковні організації, як це стереотипно сприймають братства більшість людей, а про певний суспільний рух. У XVII столітті братства — це були єдині легальні громадські організації, де можна було проводити якусь діяльність. Історія церковних братств не вивчена. Віленське мало досліджують, бо це був духовний центр білорусів, а нині місто є столицею Литви. Так само мало вивчають і Люблінське православне братство. Немає окремої монографії і про Київське.

Олена Бірюліна: історія братського руху вивчена на ось стільки

Деякі доробки одного з братчиків, ініціатора відновлення діяльності братства Андрія Бондарчука будуть презентувати у Рівному, сказав під час виступу директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

Кандидат історичних наук Олена Прищепа розповіла, що було цікаво простежити, яку функцію виконували церковні братства у формуванні освітнього простору.

Викладач СНУ імені Лесі Українки Лариса Семенюк розповіла про філологічні дослідження братських текстів.

Доктор історичних наук зі Львова Святослав Терський відзначив, що Львів може тільки мріяти про музей братства, який вже є у Луцьку.

Доктор історичних наук, проректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Олександр Дем’янюк висловив сподівання, що відроджене братство ще напрацює не один науковий збірник.

А кандидат історичних наук, доцент СНУ імені Лесі Українки Володимир Пришляк відзначив наукову цінність виданого збірника про братський рух (зокрема, публікацій документів), який за словами Михайла Грушевського був «осердям національної оборони».

Відео Sfera-TV Lutsk:

Відео ПАТ НСТУ ВРД:

Переглядів: 690 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz