Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2015 » Грудень » 21 » У вінок шани славетній землячці
15:10

У вінок шани славетній землячці

Закрити баннер

   18 грудня 2015 року у конференц-залі Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського був повний аншлаг. Тут відбувся театралізований вечір, присвячений 440-річчю з дня народження славетної землячки, фундаторки Києво-Могилянської академії Галшки Гулевичівни.

   Приємно відзначити, що у переповненій залі знайшлося місце і для учнів місцевої Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім.В.К.Липинського, і Маньківської ЗОШ І-ІІІ ст. і навіть Маковицької ЗОШ І-ІІІ ст. із сусіднього Турійського району. Не оминули захід своєю увагою настоятель Затурцівської церкви Св.Параскеви о.Василь Кравець, директор Локачинської централізованої районної бібліотеки Людмила Мариняк та завідувач читального залу Галина Марчак, кореспондент районної газети “Селянське життя” Віктор Творовський, сільське і районне керівництво в особі затурцівського сільського голови Володимира Патійчука та голови Локачинської райдержадміністрації Віктора Дудечка. Відеозйомку заходу провели працівники Волинського обласного телебачення Валерій Фетисов та Вікторія Комендант. До нас завітала також керівник дитячої кіностудії “Боривітер” з Луцька, автор багатьох короткометражних фільмів Марія Лукашевич для створення чергової кінострічки. І не дивно: легендарна постать Гулевичівни настільки загадкова і водночас приваблива, що відмовитись стати учасником цього дійства було просто не можливо.

   Провідний науковий співробітник музею Наталя Гатальська в канву сценарію поклала наукові дослідження відомих вчених, краєзнавців, художні домисли авторів прозових і поетичних творів, органічно об’єднавши їх єдиною лінією: славетна затурчанка — гордість української нації. Для сценічного втілення задуму було задіяно зусилля працівників музею і затурцівських просвітян. Образ Галшки Гулевичівни талановито відтворила заслужена артистка України Галина Кажан з Луцька.

   Для створення атмосфери середньовіччя вдало поєднано портрет “Гальшка Гулевич” з фондів Волинського краєзнавчого музею, написаний у 1997 році заслуженим художником України Тетяною Галькун, старовинний клавесин, нещодавно подарований нам Маковицькою школою, окремі меморіальні меблі з наших фондів та відео- і музичний супровід за допомогою сучасної музейної апаратури, що бездоганно забезпечила вчитель Затурцівської допоміжної школи-інтернату Лариса Кошицька. Вона ж разом із завідувачкою сільської бібліотеки Любов'ю Левчик вела святкову програму. Роль літописця виконав завідувач музею Віталій Кушнір. Уривки з поетичних творів Тетяни Байди та Петра Гоця блискуче прочитали активні просвітянки, члени осередку “Джерело”, що діє при музеї, Галина Ушакова та Оксана Поплавська.

   Доречним доповненням заходу стала невелика виставка наукових збірників, художньої літератури, публікацій з періодичних видань, ілюстративних матеріалів, присвячених постаті видатної меценатки.

   Своїми враженнями про театралізований захід поділився з присутніми очільник районної державної адміністрації Віктор Дудечко. Підкресливши бездоганне сценічне виконання дійства, він, зокрема, наголосив на високому позитивному емоційному сприйнятті глядацьким залом поданої історичної інформації, що, безперечно, сприятиме вихованню національної свідомості глядачів. На підтвердження цього посадовець (а в минулому — вчитель історії) звернув увагу на повну тишу в залі, що рідко спостерігається в сучасній учнівській аудиторії.

   Відомий педагог і поетеса, заслужений вчитель України, лауреат премії імені Бориса Грінченка, член ради обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Олеся Ковальчук із села Жидичин Ківерцівського району, подякувавши затурцівським просвітянам, наголосила на необхідності плекання духовності особливо в наш час, коли спостерігається зміщення пріоритетів у бік матеріальних благ. Приклад Галшки Гулевичівни, яка щедрою пожертвою, “нічого ні собі, ні дітям своїм не лишаючи”, спричинилася до розвитку освіти, культури, підтримки духовних осередків українців, служить орієнтиром на життєвому шляху кожного нашого сучасника. Олеся Григорівна побажала учнівській молоді бути успішною в житті та поряд з турботою про матеріальне забезпечення не забувати про духовне зростання.

   У своєму зверненні до присутніх о.Василь Кравець наголосив на потребі повсякчасної праці кожної людини заради духовного очищення, підкресливши величний життєвий подвиг нашої землячки в обороні православ'я і поширенні освіти серед різних верств українського населення та відзначив при цьому важливість проведення подібних заходів у Затурцівському музеї.

   На жаль, не змогли в силу певних обставин прибути на вечір запрошені відомі науковці, митці, письменники, які великою мірою долучилися до популяризації історичної постаті Гулевичівни, висвітлення її життєвого шляху та подвижницької праці для добра і розвитку рідного народу.

   Естафету з рук своєї матері, відомого волинського скульптора Ірини Дацюк, яка увіковічнила образ славетної землячки у барельєфі на стіні Хрестовоздвиженської церкви в Луцьку, гідно прийняли її дочки Іванна та Ксенія. У розвиток цієї теми Ксенія Дацюк талановито створила живописний портрет Галшки Гулевичівни, який під час свого виступу подарувала музею.

   Вітання з нагоди проведення заходу надійшли від заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика, письменниці, автора поеми про Гулевичівну Тетяни Байди, дослідниці родоводів Гулевичів та Лозків, доктора філософії, професора Чорноморського університету ім.Петра Могили Галини Лозко. Вона ж надіслала свою працю “Галшка. Родовід Гулевичів та Лозків у ХУ-ХУІІ ст. Історичний нарис”, яка щойно вийшла у тернопільському видавництві “Мандрівець”. У вітальному слові говориться: “Шановні друзі, земляки славетної Галшки Гулевичівни! Вітаю Вас з величним святом — 440-літнім ювілеєм великої подвижниці, патріотки України-Руси! Ми з Вами відчуваємо вплив непересічної й привабливої особистості Галшки Гулевичівни-Лозчиної вже понад чотири століття поспіль, значить, вона жива й досі. ЇЇ велика жертовна любов до рідного краю є тією незбагненною метафізичною силою, що триває в часопросторі вічно. Слава Галшці Гулевичівні! Слава Україні!”

   Після завершення святкової програми юні глядачі залишали залу, несучи глибоко захований в серці образ такої далекої і разом з тим близької людини, яку народила щедра волинська земля.

Віталій Кушнір,

завідувач Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Переглядів: 732 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Терещенко Любов  
Дякую. Ми нащадки Гальшки.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz