Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2013 » Листопад » 8 » У музеї „Спочатку було слово…” до Дня української писемності та мови.
20:48

У музеї „Спочатку було слово…” до Дня української писемності та мови.

Закрити баннер
8 листопада 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Спочатку було слово…”, присвячену 900-річчю створення літопису „Повість временних літ” та Дню української писемності та мови.





Назву виставки взято з тексту Луцького Євангелія XIV століття, факсимільним виданням якого нещодавно поповнилась колекція Волинського краєзнавчого музею.
Структура виставки побудована за тематико-хронологічним принципом, від появи кириличного письма і до сучасних реалій розвитку української мови. Виставка розповідає про основні віхи розвитку української мови, показує розвиток стилістики рукописного письма (устав, напівустав, скоропис) та появу друкованих видань на наших землях. Представлені експонати з фондів Волинського краєзнавчого музею підкреслюють появу перших рукописних документів на території України, в тому числі і на Волині. За версією російського дослідника В.М.Татищева, Нестор-літописець впродовж певного часу працював у столиці Волинського князівства, місті Володимирі. З появою друкарства в Європі, Волинь не лишається осторонь цього процесу. Саме на Волині виходять одні з перших стародруків, створених друкарем Іваном Федоровим. В експозиції представлені також і інші стародруки, та культові предмети з фондів Волинського краєзнавчого музею та Музею волинської ікони. Окрема вітрина розповідає про розвиток української мови у XIX столітті, у період творчості Т.Г.Шевченка, появи Валуєвського циркуляру та Ємського указу. На останок подані документи прийняті в часах незалежної України, що стосуються впровадження державного свята – Дня української писемності та мови, триступеневого ордену Нестора-літописця, а також праці науковців з історії книгодрукування в Україні, зокрема і праці наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.





Впродовж тривало часу на Волині не було проведено виставки присвяченої стародрукам, що робить цю виставку особливо актуальною. Ще одним важливим аргументом є тенденція до двомовності у нашій країні, яка ще раз закликає до вивчення питання зародження і розвитку мови на нашій території. Виставка розрахована на аудиторію, якій не чуже питання розвитку української мови на території України, і всіх, хто цікавиться даним питанням.



Виставку підготували наукові співробітники відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею. Вона працюватиме постійно, крім понеділка та суботи в приміщенні музею протягом листопада-грудня 2013 року.

Фото Л.Максимова
Переглядів: 793 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz