Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2015 » Квітень » 6 » У музеї Лесі Українки с.Колодяжне відкрито виставку «Пасхальні мотиви»
14:49

У музеї Лесі Українки с.Колодяжне відкрито виставку «Пасхальні мотиви»

Закрити баннер

   В епістолярії родини Косачів є згадки про релігійне свято Великдень. «Наші паски були дуже гарні. Ліліних три малих пасочки трошки поперевертались, але то їм нічого не помішало», – писала 13-річна Леся до бабусі Єлизавети Драгоманової. Леся «розписувала писанки здебільшого квітами, які вона надзвичайно любила. Її писанки були ніжні, тендітні, без яскравих фарб. Іноді малювала вона на яєчках і ніжні арабески власного витвору. У мене дуже довго переховувалася писанка, яку Леся подарувала моїй дочці. На ній було намальовано ніжні лілеї. Мені завжди здавалося, що ці лілеї – прообраз самої авторки» – (зі спогадів Оксани Стешенко).

   Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Історія писанок сягає у далеке минуле. Перетворювати звичайне яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов’янська жінка. Для цієї святої справи їй потрібні були: непочатий вогонь (добував господар сім’ї), непочату воду господиня брала опівночі з семи джерел, фарби добували з пелюсток квітів, кори, коріння і листя дерев. Так писали писанки наші далекі предки. Олена Пчілка зібрала 23 давні писанки, які увійшли до її альбому «Украинскій народный орнаменть: Вышивки, ткани, писанки». – К., 1876.

   На передодні Великодня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрито виставку «Пасхальні мотиви», на якій представлені роботи учнів дитячої художньої школи м. Ковеля та писанки з фондів музею за зразками Олени Пчілки.

   Ковельська дитяча художня школа розпочала свою діяльність в листопаді 1987 і стала третім державним закладом естетичного виховання на Волині. В серпні 2010 року школі присвоєно ім’я художника Андроника Лазарчука, сучасника і земляка Лесі Українки. Вже двадцять другий рік поспіль колектив очолює Олена Цьомик. У мистецькому закладі навчається в середньому двісті двадцять дітей віком від семи до п’ятнадцяти років. Основні навчальні дисципліни: рисунок, живопис, композиція, скульптура, історія образотворчого мистецтва.

   Вихованці школи беруть активну участь у міських, обласних, Всеукраїнських і міжнародних конкурсах та виставках дитячого малюнку, результатом чого є неодноразові перемоги та високі відзнаки. З 1995 року з великим успіхом КДХШ організовує і проводить щорічні районно-міські конкурси дитячого малюнку «Зимовий калейдоскоп» та «Великодня веселка». 29 учнівських робіт експонується на виставці.

Джерело: Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки

Переглядів: 560 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz