Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2018 » Серпень » 23 » У Музеї історії Луцького братства говорили про геральдичну грамотність й презентували хоругву
22:26

У Музеї історії Луцького братства говорили про геральдичну грамотність й презентували хоругву

Закрити баннер

До Дня Державного Прапора та з нагоди величного свята Незалежності України у Музеї Луцького братства відбулась зустріч геральдистів і представників луцької громади. Під час зустрічі була вперше представлена новостворена хоругва Луцького Хрестовоздвиженського братства (відродженого) – громадської організації, яка визнає себе спадкоємцем традицій історичного братства в Луцьку.

Голова братської організації Андрій Бондарчук, провісник Незалежності – народний депутат України 1-го скликання, розповів про функціонування братства на сучасному етапі та про ідею відтворення історичної братської інсиґнії.

Олена Бірюліна, музейник, дослідник Луцького братства, член Українського геральдичного товариства, розкрила символіку відтвореного на хоругві історичного братського герба, розповіла про походження та зміст інших елементів хоругви. Виготовлена хоругва в луцькій монастирській майстерні за макетом дизайнера Миколи Слатова, при фінансовій участі Андрія Бондарчука та організаційній участі Ігоря Бурчака, к.т.н., професора Луцького національного технічного університету.

В обговоренні новоствореного геральдичного твору взяв участь Геннадій Бондаренко, к.і.н., професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, заступник голови Геральдичної комісії Волинської облдержадміністрації. Він також доповів присутнім актуальну ситуацію з впровадженням нових регіональних та державних геральдичних символів. Цікаву дискусію про символіку продовжив намісник Луцького Хрестовоздвиженського монастиря о. Никодим (Смілий).

Не забули під час заходу і про хоругву-попередницю, яка з 1991 р. вірно служила парафіянам братського Хрестовоздвиженського храму й місцевим патріотам початку Незалежності. Зокрема, цікаву і повчальну історію про участь цієї хоругви в 1991 р. у всесвітньому християнському з’їзді молоді в польському Ченстохові розповіла реставратор Волинського краєзнавчого музею Лариса Обухович. Від імені сучасних братчиків А. Бондарчук передав цю хоругву до фондів обласного музею.

На завершення зустрічі її ініціатор Олена Бірюліна виконала приємне доручення від імені Андрія Гречила, голови Українського геральдичного товариства (Львів), й передала два комплекти видання УГТ «Знак» за 1993 – 2017 рр. волинським науковим інституціям в Луцьку: Волинському краєзнавчому музею (директор Анатолій Силюк) та Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки (директор Людмила Стасюк).

На завершення музейного заходу його учасники взяли участь у колективному знімку.

Олена Бірюліна,
завідувачка Музею історії Луцького братства

Фото Леоніда Максимова

Переглядів: 457 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz