Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2016 » Грудень » 8 » У Львові презентують унікальну картину з фондів Волинського краєзнавчого музею
10:47

У Львові презентують унікальну картину з фондів Волинського краєзнавчого музею

Закрити баннер

16 грудня 2016 року вперше, після комплексу реставраційно-дослідних робіт, які провели фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України (директор Тарас Откович, кандидат мистецтвознавства), у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького буде представлено картину німецького художника ХVІ ст. Лукаса Кранаха Старшого – портрет Йоганна ІV Ангальт-Цербста, із фондів Волинського краєзнавчого музею.

Невдовзі унікальний раритет світової мистецької спадщини займе гідне місце в експозиції Художнього музею у м. Луцька.

Довідково:

У 2012 року на міжнародному пункті пропуску «Ягодин» прикордонники спільно з працівниками митниці запобігли вивезенню картини – портрету Йоганна ІV Ангальт-Цербста, з України. У 2013 році за вироком Любомльського районного суду Волинської області ї було конфісковано і передано у державну власність. Другий відділ державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції доручив Слідчому відділу УСБУ у Волинській області здійснити розпорядження конфіскованою картиною. 22 липня відбулась передача картини на постійне зберігання до фондів Волинського краєзнавчого музею.

«Johann Fürst zu Anhalt geb. 1504-1551» (Йоган, князь з Анхальту, 1504-1551) особа історична. Він походив зі старовинного роду Askanier (його герб – на звороті дошки), був старшим сином принца Ернеста Анхальт-Цербста (1451-1516) від шлюбу з Маргарет (1473-1530), дочкою герцога Генріха І з Мюнстерберга. Здобувши освіту, працював у суді. Його досвід і природний розум надавали йому перевагу перед іншими юристами, тому він бере участь в арбітражних суперечках, від імені імператора Карла V веде перемовини з Мартином Лютером, християнської спільноти Данії – з Бранденбурзьким судом. Під впливом брата Георга прийняв лютеранство й активно сприяв Реформації церкви 1535 р. Привів церкву до реальної влади. 1551 року помер від інсульту. Мав шестеро дітей, одна з дочок, Маргарет, померла в шестилітньому віці. З роду Анхальт-Цербст походила Катерина ІІ.

Авторство портрета належить, ймовірно, Лукасу Кранаху Старшому – високопрофесійному художнику (Німеччина, перша половина ХVІ-го століття). Принаймні, відомо достеменно, що цей художник малював портрет Йогана ІV у молодшому віці.

Лукас Кранах Старший (1472-1553) – художник епохи Відродження, живописець і графік, автор портретів, релігійних і міфологічних картин, алегорій. Від народження мав прізвище Sunder, псевдонімом стала назва міста, де він народився в родині художників.

На переломі 16-го століття жив у Відні, і цей період (1500-1504) став особливим у житті художника. Він починає засвоювати уроки італійського гуманізму і все частіше звертається до створення портретів.

Кранаху було за 30, коли він переїхав до Віттенберга, де курфюрст Саксонський Фрідріх Мудрий зробив його придворним художником. Від курфюрста майстер отримав дворянство (лицарство) і власний герб. Незнатне походження не давало змоги використовувати в якості емблематичного звіра лева, орла чи іншого хижака. Так з'явився невеличкий дракон з крилами, який і став розпізнавальним знаком на його картинах і гравюрах його майстерні.

Цей відмінний знак – дракон – є і на портреті Йогана ІV Анхальт-Цербста.

Картини Лукаса Кранаха Старшого зберігаються в музеях Швейцарії, Франції, Німеччини, Бельгії, Угорщини, Австрії. Віднині і України.

Переглядів: 460 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz