Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2018 » Вересень » 18 » У Львові презентують «Українські народні орнаменти Ольги Петрівни Косач»
11:25

У Львові презентують «Українські народні орнаменти Ольги Петрівни Косач»

Закрити баннер

У Видавничому домі АДЕФ видруковані сигнальні примірники книги «Українські народні орнаменти Ольги Петрівни Косач», проект Тані Срібної та Волинського краєзнавчого музею, в основу якого покладено репринтне видання альбому Олени Пчілки «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки. – К, 1876 р.», здійснене волинськими музейниками.

«Українські народні орнаменти Ольги Петрівни Косач» у новому сучасному виданні будуть представлені на Форумі видавців у Львові 23 вересня о 15.00 год. у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка, вул. Драгоманова, 5.

Таня Срібна повідомляє: «Сигнальні примірники книги за проектом веземо на Форум видавців у Львів. Наш розклад у Львові на афіші»:

ЗАПРОШУЄМО!!!

Нагадаємо, у жовтні 2010 року у Волинському краєзнавчому музеї пройшла презентація репринтного видання альбому Олени Пчілки «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки. – К, 1876 р.». В кінці вересня його представлення відбулося і в Ялтинському історико-літературному музеї в рамках щорічного фестивалю «Ялтинська осінь», присвяченого Лесі Українці. Альбом підготовлено і видрукувано з ініціативи та упорядкування Віри Комзюк, заслуженого працівника культури України, тодішнього завідувача Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, та Наталії Пушкар, головного хранителя Волинського краєзнавчого музею, в Ковельській міській друкарні тиражом 300 примірників.

Готуючи репринтне відтворення першого видання 1876 року, упорядники зустрілися з певними труднощами: адже в жодному музеї і в жодній бібліотеці України немає повного Альбома, тому у його відтворенні Волинському краєзнавчому музеєві сприяли Музей етнографії і художнього промислу Інституту народознавства НАН України, м.Львів (директор Роман Чмелик), Музей українського народного декоративного мистецтва, м.Київ (директор Адріана В’ялець), професор, доктор історичних наук Володимир Александрович (м.Львів).

Альбом О.Косач «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки» вийшов друком у Києві в друкарні С.В.Кульженка. Цим виданням було покладено початок вивченню української орнаментики. Широта охоплення матеріалу, кваліфікованість, ґрунтовність викладу, сумлінність і фаховість у коментуванні дбайливо зібраних зразків узорів та запропонована схема їх розгляду й аналізу сприяли визнанню новаторського характеру дослідження, здійсненого в Україні вперше.

Збірка складалася з «Передмови» і 31 таблиці узорів та детальних коментарів до них. Представлено 298 зразків вишивок на 26 таблицях, 6 зразків тканин і 5 зразків прикрас на 27-ій, 8 зразків орнаментів на килимах (таблиці 28-30) і 23 візерунки на писанках (таблиця 31). Зразки впорядковані за способами шиття, техніками виконання, що засвідчують їх давність або новизну, являють самобутність і багатство української народної орнаментики. Незвичайна простота, природність і водночас вишуканість яскраво відбиваються на народних творах усіх видів українського мистецтва, які несуть у собі код пам’яті, світовідчування і світосприймання нашого народу з прадавніх часів.

Особливістю видання є те, що усі орнаменти – волинські й зібрані вони в одному Новоград-Волинському повіті (у Новограді-Волинському у 1868-1879 роках жила сім’я Косачів).

Передмова до Альбому була написана російською мовою (інакше не могло бути в часи дії горезвісних Валуєвського циркуляра та Емського указу), однак за змістом і духом вона була українською.

Перше дослідження з української етнографії отримало високі оцінки відомих французьких вчених Альфреда Рамбо (1842–1905) та Луї Леже (1844–1923).

Перевидання альбому стало по суті початком повернення широкому загалу наукової спадщини відомої української письменниці, етнографа, громадської і культурної діячки, матері Лесі Українки Олени Пчілки.

Переглядів: 635 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz