Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2019 » Жовтень » 25 » У Луцьку відбувається Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
11:47

У Луцьку відбувається Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

24 жовтня у Луцьку розпочалася ХХVІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація». У перший день її роботи у Музеї волинської ікони було презентовано виставку «Волинська ікона: нові відкриття», на якій представлені твори іконопису XVII–XVIIІ ст., відреставровані у реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею, Національному науково-дослідному реставраційному центрі України та його Львівській філії у 2018–2019 рр.

Про це розповіло телебачення UA: Волинь:

«Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» розпочалася 24 жовтня у Луцьку. 45 вчених, музейних працівників та реставраторів з України і з закордону представили свої дослідження. Захід присвячений 115-ій річниці від дня народження українського мистецтвознавця Павла Жолтовського.

Одну з п’яти ікон 18 століття з апостольського ряду реставрувала художниця Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України Олександра Гливка. Працювала над нею, каже, близько року.

Олександра Гливка, художниця-реставраторка: «Друга з них реставрована мною. Вони всі прийшли на реставрацію під важким забрудненням і товстим шаром лаку, який повністю закривав зображення і не давав прочитати. Це дуже складна робота тому, що якщо подивитися на фотографії до реставрації, то вони були втрачені і лаковий шар дуже грубий, тому потрібно було працювати поетапно, пошарово.»

Львівські реставратори на виставку привезли роботу, яку завершили кілька днів тому, розповіла завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу Львівської філії Мирослава Білецька-Зварич.

Мирослава Білецька-Зварич, завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу Львівської філії: «Сама хоругва була загнута по периметру і власне цими крайками вона була загнута на підрамник і це було зображення тільки Варвари. Зі зворотнього боку є зображення Воскресіння Христа і спочатку взагалі цього зображення не було видно. І вдалося вирівняти, стабілізувати основу. Зараз ми бачимо успішну роботу нашого реставратора Тані Ющук, яка працювала кілька місяців над тою роботою.»

Відновлювати твори мистецтва відповідально, каже керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович. Ця робота подібна до праці лікаря-хірурга, говорить реставратор.

Тарас Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України: «Можна порівняти з людиною, яка рятує життя людини. Так і реставратор рятує пам’ятку мистецтва, зберігає її для майбутнього. Одним з наших завдань, це повернути до авторського вигляду, не вносити щось своє, не прикрашати, а повертати до автора.»

Володимир Александрович, доктор історичних наук (м. Львів): «Є багато такого, що принципово змінює наше уявлення про мистецтво Волині, а раз Волині, то мистецтва України. В мене особисто склалося так, що я докладніше зайнявся Львовом 18-го століття і для Львова склалося так, що тут на Волині є те, що у Львові немає зараз. У Музеї є унікальна пам’ятка, єдина зафіксована в оригіналі, але 3 відомі у фото. Це портрет на повен ріст львівського єпископа Афанасія Шептицького.»

Історик Павло Сиговський приїхав із Польщі. Говорить – співпраця з українськими науковцями і музейниками корисна.

Павло Сиговський, історик (м. Люблін, Республіка Польща): «Я займаюся Холмською унійною єпархією, частина якої була колись на території Волині: біля Любомля і Ратного. Досліджував архівні матеріали у Любліні. Мені було цікаво порівнювати що зберіглося у церквах, які ікони є нині і що є у документах.»

На виставці представили 21 відреставровану ікону різних періодів.

Тетяна Єлісєєва, завідувачка Музею волинської ікони: «Є ікони, які ми збирали у 80-х роках, є у 2000-х, є надходження 21 століття, які реставрувалися у Львівській філії науково-дослідного центру. Музей не має виставкових залів, тому вони досить довго будуть представлені в холах нашого музею.»

Тетяна Єлісєєва каже: у перспективі твори іконопису зможуть побачити у музеях міст України».

Переглядів: 324 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz