Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2014 » Березень » 19 » У Колодяжненському музеї Лесі Українки відкрито виставку художника Андроника Лазарчука.
14:13

У Колодяжненському музеї Лесі Українки відкрито виставку художника Андроника Лазарчука.

Закрити баннер
У виставковій залі літературно-меморіального музею Лесі Українки с.Колодяжне вкотре відкрито виставку пейзажів, портретів, замальовок, сюжетних картин українського художника – волинянина Андроника Лазарчука.
Важливою сторінкою в історії культурно-мистецького життя початку XX ст. є творчі контакти А.Г.Лазарчука з Оленою Пчілкою (О.П.Косач) – відомою письменницею, дослідницею народного мистецтва, громадською діячкою, матір’ю Лесі Українки.
Коли і де, при яких обставинах познайомився Андроник Лазарчук з родиною Косачів і особисто з Оленою Пчілкою, з’ясувати майже неможливо, тому що в жодних письмових джерелах це не зафіксовано. Можна лише припустити, що це знайомство припадає на 1886-1890 роки, коли художник був досить відомим в інтелігентних колах волинян. Але незаперечним є той факт, що Андроник Лазарчук з 1912 року прийняв від Олени Пчілки пропозицію ілюструвати журнал «Рідний край» та додаток до нього – дитячий часопис «Молода Україна», у якому вона була редактором і видавцем.
Про творчі контакти Андроника Лазарчука з редакторкою українських часописів Оленою Пчілкою засвідчує також лист, датований 8 лютого 1912 року, у якому художник писав до Ольги Петрівни: «Дуже радий, що рисунки мої пригодились для Ваших часописів. Присилаю Вам іще сім малюнків, котрі, мені здаеця, пригодятьця для «Молодої україни» (У листі збережені особливості рукопису).
Андроника Лазарчука і Олену Пчілку єднала спільність художньо-естетичних уподобань, якоюсь мірою – і творчих зацікавлень. Значимими є їх заслуги на культурно-освітній ниві.
Народився Андроник Григорович Лазарчук у с.Уховецьк Ковельського району в сім’ї колишнього кріпака 1870 року. Втративши рано батьків, старший брат Андроника Степан узяв усю відповідальність на себе по вихованню братів і сестри. Потяг до малювання у хлопця проявився дуже рано: перші малюнки з’являлися на стінах, печі, піску, долівці. Цей хист помітили брати, котрі, відмовляючи багато у чому собі, намагались продовжити навчання здібного хлопця, всіляко допомагаючи йому в освіті.
Закінчивши у 1880 році школу, Андроник змушений був іти в найми до маляра в науку (у Ковелі), пізніше влаштувався в церковно-вчительській школі у с.Бриків Кременецького повіту. Щоб мати шматок хліба і одночасно готуватись до вступу в спеціальну школу, пішов до живописної майстерні Почаївської лаври. Після певної перерви вступив на педагогічний курс при Академії мистецтв Петербурга. Навчавсяся у майстерні професора – художника В.Є.Маковського. 21 жовтня 1895 року отримав диплом академії про повний курс і «званіє художника». Пізніше працював учителем малювання і креслення у Ковельському міському училищі, Конотопській жіночій гімназії, в Кременецькій комерційній школі, а з 1915 року – у Борзні, де жив з сім’єю і працював до останнього дня свого життя.
За своє життя А.Г.Лазарчук створив сотні картин, різних за тематикою. Кращі картини експонувалися на багатьох виставках: в Академії мистецтв, в Катеринодарі (тепер Краснодарі), Кременці, Мінську, Конотопі, Києві, Луцьку, Чернігові. Є вони у приватних колекціях. Значна частина прижиттєвих документів, фотографій, особистих речей, в т. ч. мольберт художника, зберігається в музеї Лесі Українки с.Колодяжного. Тут є картини на біблійні теми: «Ісус Христос в терновому вінку», «Череп, ікона, Св. Книга, свічка». На Шевченківську тему створена картина «Шевченко і Куліш за столом».
Андроник Лазарчук працював до останнього дня. Пережив жахливий голод 1933 року, рятував від голодної смерті родину та багатьох односельців. Помер після тяжкої хвороби 6 вересня 1934 року. Похований на місцевому кладовищі в Борзні.
1963 року дочка художника Олена Михалевич передала багато картин Волинському краєзнавчому музею.
Андроник Лазарчук дуже любив свою Волинь, рідне село. Щоліта приїздив до рідні, мандрував з мольбертом і малював пейзажі, натюрморти, сюжетні малюнки, портрети (особливо, родинні), робив замальовки. Нині більше сорока його робіт експонується на виставці у музеї Лесі Українки с.Колодяжне.











Його з любов’ю виписані картини на полотні суголосні з віршованими словами Олени Пчілки, які стали епіграфом виставки:
Нехай на любу Україну надивлюсь, –
Мій погляд променем святим палає…
 
Переглядів: 709 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz