Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 28 » У Києві відбулася презентація книги-альбому „Музей волинської ікони” (3 відео).
14:36

У Києві відбулася презентація книги-альбому „Музей волинської ікони” (3 відео).

Закрити баннер
    28 лютого 2013 року у Національному заповіднику „Софія Київська” відбулася презентація книги-альбому „Музей волинської ікони”, виданої за програмою „Українська книга” у 2012 році, у співпраці з Волинським краєзнавчим музеєм та видавництвом „АДЕФ-Україна”. У альбомі вперше представлена колекція сакрального мистецтва Музею волинської ікони з докладним описом більше ста кращих експонатів, багато з яких публікується вперше. Альбом має 400 сторінок та 211 ілюстрацій, виданий української і англійською мовами. В оформленні книги використані орнаментальні мотиви тла волинських ікон.
   Розділи альбому присвячені історії формування колекції Музею волинської ікони, Чудотворній Холмській іконі Богородиці, волинському іконопису XVI – XVIII століть, релігійному живопису західноєвропейської традиції XVIII – XIX століть, декоративній різьбі і скульптурі XVII – початку XIX століть. Список авторів – солідний: Людмила Міляєва – дійсний член Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений діяч мистецтв України, Володимир Александрович – доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України, професор Варшавського університету, Євгенія Ковальчук – кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, Анатолій Силюк – директор Волинського краєзнавчого музею, Тетяна Єлісєєва – завідувач Музею волинської ікони, Світлана Василевська, Ангеліна Вигоднік, Людмила Карпюк – провідні наукові співробітники Музею волинської ікони.
   У презентації книги взяли участь представники творчої, наукової, політичної еліти України. Серед гостей були присутні: екс-Президент України Леонід Кучма, голова Синодального відділу УПЦ „Місія Церква і культура” ігуменя Серафима (Шевчик), перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України А. Мураховський, директор Інституту археології НАН України П. Толочко, директор „Видавничого дому АДЕФ-Україна” І. Шпак та інші. Делегацію від Волині представляли Митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл, представники музейної, наукової та мистецької сфери. Очолив делегацію заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Курилюк. Екс-Президент України Л. Кучма у своєму виступі зазначив, що презентація книги-альбому є святом не тільки Волинської землі, але й усієї України і подякував усім, хто долучився до створення цієї книги. Академік П. Толочко підкреслив значення Музею волинської ікони у збереженні церковного мистецтва і відзначив, що відкриття Холмської Чудотворної ікони Богородиці є епохальною подією. Про роль Музею волинської ікони у дослідженні і популяризації волинського іконопису говорила доктор мистецтвознавства Л. Міляєва. Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт та Митрополит Волинський і Луцький Михаїл наголосили на важливості співпраці церкви і музею у збереженні нашої духовної спадщини і її ролі у вихованні підростаючого покоління. Заступник голови Волинської облдержадміністрації О. Курелюк зазначив, що книга популяризує колекцію, переважна більшість пам'яток якої досі були невідомими, а її презентація для широкого і наукового загалу стала одним з найважливіших відкриттів давнього українського мистецтва упродовж останніх двох десятиліть. Виступаючі на презентації відзначали, що книга, видана на високому поліграфічному рівні, чудово популяризує унікальну колекцію музею. Презентація пройшла у теплій дружній атмосфері спілкування однодумців: музейників, видавців, істориків, мистецтвознавців, релігійних діячів, чиновників, поціновувачів українського мистецтва. Прекрасним супроводом заходу став виступ хору храму Всіх святих землі Волинської „Волинські дзвони”. На початку презентації прозвучав вірш-молитва у виконанні Тетяни Донець, яка написала його у 13 років під враженням від Холмської Чудотворної ікони Богородиці під час екскурсії у Музеї волинської ікони.

Переглядів: 647 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz