Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2017 » Вересень » 26 » Слідами Йова Кондзелевича по Волині
14:58

Слідами Йова Кондзелевича по Волині

Закрити баннер

Йов Кондзелевич (бл. 1667 – між 1740–1748) – український іконописець та релігійно-громадський діяч, є видатною постаттю в історії та культурі України. Він – один з митців періоду українського бароко, про якого в різні часи написано досить багато, однак, ім’я якого й досі оповите легендами та суперечливими гіпотезами. Іконописець, монах, братчик. В його особі поєднався майстер європейського рівня і, водночас, скромний чернець – «недостойний ієромонах», як він підписав себе на одній з ікон.

У 2017 році виповнюється 350 років від дня народження митця. Ця подія знову привернула увагу до постаті Й. Кондзелевича. Серед заходів, які планує Волинський краєзнавчий музей, – ХХІV міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 350-річчю від дня народження Й. Кондзелевича (жовтень 2017 року) та виставка нововідреставрованих творів іконописця, на якій вперше після реставрації будуть представлені одвірки Городищенського іконостасу, датовані 1696 роком.

Життя і творча діяльність Йова Кондзелевича тісно пов’язана з Волинню, про що свідчать створені майстром ікони та фрагменти іконостасів, які ще й сьогодні можна побачити не лише в музеях, а й зустріти у храмах Волині. Не випадково виникла ідея дослідити місця пов’язані з його життям і творчістю. Слідами Йова Кондзелевича по Волині була організована експедиція за участю львівських і луцьких науковців – доктора історичних наук, професора Володимира Александровича, реставратора Андрія Ліннинського, кандидата історичних наук, заступника директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенії Ковальчук та заслуженого журналіста України Валентини Штинько. Маршрут експедиції проліг по Луцькому (села Городище і Білосток) і Локачинському (смт. Локачі і с. Хорів) районах.

Наукова експедиція «Слідами Йова Кондзелевича по Волині» дозволила прослідкувати основні віхи мистецького творчого і релігійно-громадського життя Й. Кондзелевича. Вибір маршруту передбачав відвідання місць, пов’язаних з його служінням ченця та працею іконописця; ознайомлення із залишками малярської спадщини, яка зберігається в храмах Волині, станом збереження пам’яток і потребою в їх реставрації. Об’єктами дослідження стали Свято-Троїцька церква в селі Городище та Свято-Михайлівська в с. Білосток Луцького району, Свято-Миколаївська церква в смт. Локачі та Свято-Онуфріївська церква в с. Хорів Локачинського району.

 

 

 

Переглядів: 561 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz